FETÖ'nün darbe girişimi sonrası adaylık seçimleri YÖK tarafından ertelenen 18 üniversitenin rektörü, KHK'daki yeni düzenlemeye göre atanacak. Rektörler, 676 sayılı KHK gereğince devlet üniversitelerine, YÖK tarafından önerilecek üç aday arasından Cumhurbaşkanınca görevlendirilecek.
KMÜ’DE ÖN ADAY ADAYLIK SÜRECİ
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Aday adayları 21 Kasım- 28 Kasım mesai bitimine kadar geçen sürede aday adayı olmak isteyenler ilgili formu doldurarak başvuruları bizzat veya posta ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına ya da “[email protected]” adresine elektronik posta yoluyla gerçekleşti. Bu aşamada KMÜ Rektörlüğü için toplam 20 adayın ön adaylık başvurusu kapsamında YÖK’e başvurduğu öğrenildi. Bu adayların 5-6 tanesinin KMÜ bünyesinde çalışan profesörlerden, 3-4 arası adayın Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi profesörü, 3-4 arası adayın Konya Selçuk Üniversitesi Profesörü, 3-5 arası adayın Ankara’daki üniversitelerdeki profesörü, Sivas’taki üniversiteden 1 profesör adayı, Kayseri üniversitelerinden 1 profesör, olmak üzere YÖK için ön aday adayı olarak başvuru yaptıkları öğrenildi.
ADAY BELİRLEME SÜRECİ BAŞLIYOR
YÖK tarafından 3 adayın 23 Aralık 2016 tarihine kadar mülakatları yapılarak Cumhurbaşkanlığına bildirileceği belirtildi. Bu 3 adaydan en az 1 tanesinin KMÜ profesörlerden Milli Görüş geleneğinden gelen bir aday olduğu kulislerde dillendirilmeye başladı.
CUMHURBAŞKANI TARAFINDAN ATAMANIN YAPILMASI
26 Aralık 2016- 6 Ocak 2017 29 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanan Kanun Hükmünde Kararname ile rektörlük seçimleri kaldırılmıştı. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre rektörler Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) önerdiği üç aday arasından Cumhurbaşkanınca atanacak. Bir ay için önerilenlerden birinin atanmaması ve YÖK’ün iki hafta içinde yeni aday göstermemesi halinde Cumhurbaşkanı doğrudan atama yapacak.