Osmanlı Hanedanı’nın Türkiye’de doğan ilk şehzadesi Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, Özel Marmara Evleri İhlas Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen “Çağını aşan Sultan II. Abdülhamid Han” konulu seminere katıldı.

İhlas Koleji Beylikdüzü Kampüsü Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen semineri İhlas Eğitim Kurumları Genel Müdürü Hami Koç, Özel Marmara Evleri İhlas Anadolu Lisesi Okul Müdürü Hamdi Özakay, idareciler, öğretmenler ve yoğun bir öğrenci topluluğu takip etti.

Seminerde Osmanoğlu’na TGRT Haber Genel Müdür Yardımcısı araştırmacı gazeteci Dr. İbrahim Pazan’da vermiş olduğu bilgilerle eşlik etti.

Program II. Abdülhamid’in saltanatı boyunca yapmış olduğu çalışmalarla ilgili hazırlanan video ile başladı. Devamında ise öğrenciler tarafından II. Abdülhamid’in hayatı hakkında bilgiler verildi.

II. Abdülhamid’in özellikle eğitim konusunda reformcu bir padişah olduğuna dikkat çeken Pazan, kendisinin de II. Abdülhamid tarafından yaptırılan bir liseden mezun olduğunu söyledi. II. Abdülhamid’in aynı zamanda devrinin siyasi açıdan da en iyi siyasetçilerinden biri olduğunu ifade eden Pazan, otuz yıllık saltanatında iki ay süren ve zaferle biten Yunan harbi dışında ülkeyi savaştan uzak tutmayı başardığını söyledi.

Pazan’dan sonra söz alan Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu, dedesiyle ilgili yazılı olmayan ama aileden gelen bazı anekdotlar paylaştı. “Dedem diyorum ama benim kandan sizin candan dedeniz” diyen Osmanoğlu, dedesi II. Abdülhamid’in 78 yaşına kadar Peygamber efendimizin sünnetlerini terk etmeyen bir insan olduğunu söyledi.

Televizyonda Osmanlı tarihi ile ilgili yayınlanan dizilere de tepki gösteren Osmanoğlu, “Biz aile olarak bu dizilere danışman olmak istiyoruz. Sadece tarihi yazılardan değil, yazılı olmayan aileden aileye aktarılan bilgilerimizi de paylaşmak arzusundayız. Yanlış anlatılan olaylar var. Bunları düzeltmek istiyoruz” dedi.

Kendilerinin uzun zamandır bir dizi projesi hazırlığı içinde olduklarını ifade eden Osmanoğlu, “Devlet adını verdiğimiz 500 bölümlük bir dizi hazırlığımız var. Önümüzdeki yıl çekimlere başlamayı düşünüyoruz. İnsanlara gerçekleri anlatacağız” ifadelerini kullandı. Şu anda yayınlanmakta olan Diriliş dizisi hakkında da yorum yapan Osmanoğlu, dizi içinde bazı hatalar olmasına rağmen dizinin iyi gittiğini söyledi.

Program Mehter Takımının gösterisiyle sona erdi.