Konferans da Karaman Lisesi Okul Müdürü Hasan Erkan’ın selamla konuşmasından sonra Abdullah Harmancı Konuşmasını yaptı. Abdullah Harmancı yaptığı konuşmada; “Hasan Erkan ve Veli Sarıkaya hocalarımız bizim için bir ufuk oldular. Çünkü böyle bir bölüm varmış. Türk dili edebiyatında okunuyormuş gibi bu bilgiyi ben ilk defa o zaman öğrenmiştim ve tamam dedim ben bu Türk Dili ve Edebiyatı okuyacam. Hiç tereddütsüz yani iyiki de okumuşum. Birde Hasan abiyle çok yollarımız kesişti. Sayha diye bir dergi çıkıyordu Konya’da benim birçok şeyim orda onaylandı. Yani şunun için söylüyorum.

Aslında direk konuya girmek istiyorum. Mesela benim öğrencilerim Üniversite de bana geliyorlar. “Hocam biz şiir kitabı çıkartmak istiyoruz. Tanıdığınız bir matbaacı var mı?” diyorlar. Şimdi mesela neden Mehmet Akif Ersoy’un 38. Yaşında şiir kitabı çıkarılmadı? Çünkü bir dergi süreci mecburidir.  İçinizde şiir yazanlar var mı? İyi güzel genellikle korkarak parmak kalkıyordu. Burada emin olarak parmaklar kalktı. Sizce şimdi Türkiye’de daha çok öykü kitaplarımı basılıyor yoksa şiir mi? Bende şiir olarak sanıyordum ama değil. Belki de tarihte ilk defa arkadaşlar öykü, şiirin önüne geçti. Ama baskı sayısı olarak söylüyorum. 2017’de yayınlanan öykü sayısı 400’dür.

 Acaba Yazar olmanın bir yolu var mıdır? Yani ağır bir dille söyleyeyim bir raconu var mıdır? Asla matbaacıya gidip kitabınızı verdiğiniz zaman kimse size şair demez. Şimdi ben bir süreç anlatmak istiyorum. Hem kendi sürecim hem de aslında Türkiye’de ki edebiyatçı oluş sürecidir. Arkadaşlar birincisi, insan bir yetenekte karar kılması lazım. Ben hiçbir zaman edebiyatın tercih olduğuna inanmıyorum yani tercih etmiş bir şey değil. Biz bir yeteneğin içinde doğarız. Bir jenerasyon içerisinde bulunmayan yetenek yoktur ve bu bir mucizevi bir şeydir. Yani 2019 yılında doğmuş bebeklerin şu anda içinde Türkiye’de bütün yetenekler vardı. Ha biz bunu toplum içerisine kazandıra biliyor muyuz? diye sorarsanız. İkincisi eğer yolunuz edebiyata düşerse ben burada heyecanla el kaldıran arkadaşlar gördüm çok sevindim. Onlara birkaç bir şey söylemek istiyorum. Hangi edebi türde yol almak istediğinizi kesin surette belirlemenizi gerekiyor. Benim 10 yılımı aldı.

Benim şiirim İlk Karaman uyanış gazetesinde çıktı. Benim Arkadaşım tavsiye etti.  Fakat nasıl bir şansızlığım vardır ki tipo baskı şimdi ki gibi ofset değil. Böyle metal klişelere benim şiirimi ters basmışlar. 2 gün sonra heyecanla gazeteye gittim. Bende okulda olay olacak sevincimi paylaşacağım diyorum. Hiç kimseye gösteremedim. Yani başlangıç çok talihsizce oldu. Benim şiirimde başlık aşağıda isim ters olarak yukarıda duruyor.” dedi.  Etkilendiği film ve kitapları tavsiye eden Harmancı teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Plaket takdimi ve kitap imza etkinliği ile program sona erdi.

Programa İl Milli Eğitim Şube Müdürü Mehmet Balkaya, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.