Özel Öğretim Derneği (ÖZDER) Başkanı Ahmet Akça, "Bütün bu tartışmalar göstermiştir ki, Türkiye’de eğitimin en temel problemi ’milli’ olmayışıdır" dedi.

ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, Bafra Öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında, 28-30 Kasım tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen, ÖZDER’in de organizasyonunda yer aldığı 1. Eğitim Kongresi ve 19. Eğitim Şurası hakkında açıklamalarda bulundu. Akça, "Türkiye de ilk defa geniş katılımla eğitimin felsefesinin tartışıldığı bir kongre olmuştur. Türkiye’de eğitim üzerine söz söyleyebilecek ne kadar düşünür, yazar, akademisyen, gazeteci, eğitimci varsa tamamına yakını davet edilmiş, 45’i aşkın oturumda eğitim tartışılmış, eğitim üzerine sunumlar yapılmış, çalıştaylar düzenlenmiş, konferanslar verilmiş, açık oturumlar ve panellerle eğitim felsefimiz ve anlayışımız müzakere edilmiştir. Bütün bu tartışmalar göstermiştir ki, Türkiye’de eğitimin en temel problemi milli olmayışıdır. Eğitimin en temel yanlışı yerel olmayışıdır” diye konuştu.

“Bizim eğitim anlayışımıza her dönemde Batı milletlerden birinin eğitim anlayışı tesir etmiştir” diyen Akça şöyle konuştu: “Bunlar sırasıyla Fransız, Alman ve Amerika eğitim anlayışlarıdır. Millete ait her şey okulda inşa edilir ve okulda yıkılır. Eğitim idealler doğurur ve idealler besler. Eğitim bir toplumun düşünüş tarzının ve kültürünün oluşturmasıdır. Eğitimin amacı iyi insan yetiştirmektir. İyi insanın hangi özelliklere sahip olması gerektirdiğini toplum belirler. Bu eğitim kongresinde eğitimin amacı felsefesi ve temel paradigması tartışılmış ve yeni bir arayışın ilk izleri oluşturulmuştur. 19. Milli Eğitim Şurası son yıllardaki en kapsamlı değerlendirmelerin yapıldığı, eğitimin güncel sorunlarının tartışılmasının yanında geleceğe yönelik çok değerli tavsiye kararlarının alındığı okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise eğitimlerinin niteliğinin iyileştirilmesi, öğretmen niteliğinin artırılması, eğitim yöneticilerinin niteliğinin artırılması gibi birbirinden önemli kararların alındığı bir şura olmuştur. Bu şuraya öncelikle katkılarından dolayı Eğitim-Bir-Sen’e teşekkür ediyoruz. Eğitim-Bir-Sen 19. Eğitim Şurası’nın taşıyıcı gücü olmuştur. Birbirinden değerli öneriler ile adeta şuranın ufkunu açmıştır.”

“ŞURAYA YAPILMIŞ EN BÜYÜK HAKSIZLIK”

19. Eğitim Şurası’na eğitim çevrelerinden akademisyenler, sivil toplum temsilcileri, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler, bakanlık bürokratları olmak üzere yaklaşık 600 kişinin katıldığını ve 179 tavsiye kararı alındığını hatırlatan ÖZDER Başkanı Ahmet Akça, “Bunca değerli tavsiye kararının alındığı şurada sadece ilkokul 1, 2 ve 3. sınıflara da din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin konması ve Osmanlı Türkçesi dersinin Sosyal Bilimler Liselerinde olduğu gibi, Anadolu İmam Hatip Liselerinde de zorunlu ders olarak, diğer ortaöğretim kurumlarında ise seçmeli ders olarak okutulmasının tartışmaya konu edilmesi manidardır ve bu şuraya yapılmış en büyük haksızlıktır. ÖZDER üyesi okullar olarak bizler, 2015-2016 eğitim-öğretim yılından itibaren tüm üye okullarımızda ilkokuldan itibaren Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini okutacağız. Ayrıca tüm öğrencilerimizin Osmanlıca derslerini seçmelerini sağlamak için Osmanlıcayı özendirici programlar yapacağız. İçinde büyük bir medeniyet barındıran bir lisanın kendi ‘öz lisanımızın’ yeni nesillere öğretilmesinin önündeki engellerin kaldırılması ve öğretilmesinin teşvik edilmesi, eğitim camiası olarak bizleri heyecanlandırmıştır. ÖZDER olarak bizler, önümüzdeki yıldan itibaren Osmanlıca Türkçesinin öğrenilmesini teşvik edeceğiz. İnanıyoruz ki bu dilin öğrenilmesi ile birlikte son dönemde gençlerimizde görülen kavram kısırlığı son bulacak, belleğimize yeni yeni kavramlar girecek, bu kavram zenginliği ufkumuzun ve hayal dünyamızın da zenginliğini getirecektir. Eminiz ki bu eğitim şurası önümüzdeki on yıllarda eğitimimizin gelişimlerine olumlu katkı yapacak birbirinden değerli tavsiye kararlarının alındığı bir şura olmuştur” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının sonunda Memur-Sen Bafra İlçe Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı Hamdi Yıldız da değerlendirmede bulundu.