Anadolu Mektebi Öğrencileri, Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov'u Anlattı Foto Galeri: Anadolu Mektebi Öğrencileri, Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov'u Anlattı

Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Anadolu Mektebi Yazar Okumaları projesi kapsamında 'Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov' panelinde 4 panelist öğrenci panel sunumlarını gerçekleştirdiler.

İl paneline, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim'in eşi Hanımefendi Hatice Sarıibrahim, KMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Millî Eğitim Şube Müdürleri Aziz Demir ve Tayfur Topal, okul müdürleri, okul koordinatörleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

“Anadolu Mektebi’nin ilk aşamasında öğrencilerimiz edebiyatımızın güzelliklerine ve inceliklerine aşina olmaya başlıyorlar.”

Programın açılış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt yaptı. Anadolu Mektebi'nin Karaman'da gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin bilgiler veren Abdurrahman Kurt, proje kapsamında ilimizde çalışmaların genişleyerek sürdüğünü ifade etti. Abdurrahman Kurt, "Anadolu Mektebi çalışmalarını yedi yıldır Karaman’da yürütüyoruz. Bu süreçte yüzlerce öğrencimiz Anadolu Mektebi ile tanıştı. Azimli ve gayretli öğrencilerimiz istikrarlı bir şekilde okumalarını yürüttüler. Bu okumaların sonunda öğrencilerimiz okul, il ve Türkiye’de gerçekleştirilen panellere katıldılar. Bu çalışmada yer alan öğrencilerimizi gönülden tebrik ediyoruz. Anadolu Mektebi çalışmasında öğrencilerimize destek veren, yönlendiren, hiçbir maddi beklentisi olmayan ve maddi bir kazanımı da olmayan bir çalışma içerisinde yer alan koordinatör öğretmenlerinize de teşekkür ediyorum." dedi.

Anadolu Mektebinin iki aşaması olduğuna dikkat çekerek konuşmasına devam eden Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, “Anadolu Mektebi’nin ilk aşamasında öğrencilerimiz edebiyatımızın güzelliklerine ve inceliklerine aşina olmaya başlıyorlar. İkinci aşamasında ise öğrencilerimiz fikir dünyasının derinliklerine vakıf olmaya başlıyor ve aynı zamanda bu fikir âlemine katkı sağlamaya başlıyorlar. Bu çalışmalarda üniversitemizden bizlere ciddi bir destek sağlanıyor. Özellikle İdris Nebi Uysal Hocamız bizlere destek veriyor. Katkılarından dolayı Hocamıza teşekkür ediyorum.” diyerek konuşmasını tamamladı.

Açılış konuşmasının ardından panel sunumlarına geçildi. Panel başkanlığını Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Hüseyin Eren’in yaptığı panelde 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ayşegül Bilgili, "Aymatov’un Eserlerinde Gidenlerin Ardından Kalanlar" konulu panel metnini, Karaman Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Fen Lisesi öğrencisi Asude Kara, "Cengiz Aytmatov'un Kitaplarında Aile" konulu panel metnini, Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Elif Nisa Özer, "Aytmatov ile Sevgi Lisanı" konulu panel metnini ve Karaman Anadolu Lisesi öğrencisi Ekin Yıldırım ise "Cengiz Aytmatov ve İçimizdeki Savaş" konulu panel metnini misafirlerle paylaştı.

“Anadolu Mektebi’nde hızlı okuma tekniği ile değil, dura dura ve sindire sindire okumak vardır.”

Program sonunda panel değerlendirmesini yapan KMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Anadolu Mektebi'nin 12 yıl önce Sakarya'da başlayan bir okuma hareketi olduğunu ifade etti. İdris Nebi Uysal, “Anadolu Mektebi bir hareket, bir dava, bir ideal peşinde atılan adımdır. Mezun vermeyen ve mezun olunamayan bir mektep, Anadolu Mektebi'dir. Anadolu Mektebi’nde bir yazarın bütün külliyatını okumak var. Hızlı okuma tekniği ile değil, düşünerek okumak var. Üzerinde dura dura okumak var. Sindire sindire okumak var. Panelistlerimizden Ayşegül Bilgili, "Aymatov’un Eserlerinde Gidenlerin Ardından Kalanlar" isimli güzel bir konu seçti. Kendi hayatını da işin içerisine katarak ve yaşayarak gurbeti, sılayı anlattı. Asude Kara, çok önemli, güncel bir konu olan aile kavramı üzerinde durdu ve aile bağlarından bahsetti. Elif Nisa Özer, sevgi dilinden söz etti. Cengiz Aytmatov’un roman ve hikâyelerinde bir şekilde karşımıza çıkar o sevgi dili. İnsanı sevmek ve bunu dile getirebilmek çok önemlidir. Son panelistimiz Ekin Yıldırım ise bizi güncel bir konu ile buluşturdu. Yıldırım, dışarda yaşanan savaşlardan, insanın kendi içindeki savaşa doğru yolculuğunu aktarmaya çalıştı. Ben tüm panelist öğrencilerimizi tekrar tebrik ediyor, bu yürüdükleri kutlu yolda başarılar diliyorum." diye konuştu.

Panel, sunumlarının değerlendirmesinin ardından günün anısına verilen katılım belgesi, hediyeler ve çekilen fotoğraflarla program sona erdi.