Özel Karaman Başarı Eğitim Kurumları’nda görevli Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Esmanur Soyalan (31), 2 yıl önce kanser hastalığından dolayı babasını kaybetti. Bu durumdan etkilenen Soyalan, kanser hastalarına umut olmak için çabaladı.

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV)’na katkıda bulunacak bir proje düşünen Soyalan, fikrini önce aynı kurumda çalıştığı Rehberlik Öğretmeni Hakan Yalçın ile ardından okul idaresiyle paylaştı.

“TÜRKİYE’DE İLK DEFA BÖYLE BİR PROJE OLUYOR”

Kendi çektiği sıkıntıları başkalarının çekmesini istemediğini söyleyen Soyalan, “Türkiye’de 45 bin kişi kanserden ölüyor. Bunlardan bir tanesi de 2 yıl önce babamdı. Babamı erken bir yaşta kanserden kaybettik. Bu sürecin sıkıntılı olduğunu biliyorduk ailecek. Hem hasta olarak hem aile fertleri olarak çok sıkıntılı bir süreçten geçtik. Kişi hem maddi hem manevi kayıplara uğruyor. İlk ışığı bu aslında. Daha sonra çalıştığım kurumda rehberlik öğretmenine bir yap-boz yapalım ve bir gece düzenleyelim diye danıştım. Bu gecede yap-bozları satalım ve benim o geçtiğim sıkıntıyı bir nebzede olsun başka insanlarda hafifletelim diye düşündüm. Rehberlik öğretmenimiz Hakan hoca buna çok sıcak yaklaştı, akabinde okul müdürümüz ve öğretmen arkadaşlarla paylaştım çok olumlu karşıladılar.” dedi.

Projeyi paylaştığı her kişinin olumlu yaklaştığını ifade eden Soyalan, şöyle devam etti;

“Projeyi, Milli Eğitim Müdürümüz ile paylaştığımda gerçekten çok hoşuna gitti. Değil Karaman’da Türkiye’de ilk defa böyle bir proje oluyor. İlk defa bir okul bünyesinde ortak çalışma yapılarak, bir şeye hizmet etmiş oluyoruz. LÖSEV ile görüştüğümde de ilk defa bir okulun bu şekilde duyarlı davrandığını iletti.”

“İNŞALLAH KARAMAN HALKI UMUDUMU BOŞA ÇIKARMAZ”

Vatandaşların satın alınan yap-bozlarla bir çocuğa hem eğitim hem sağlık açısından inanılmaz destek vereceklerine inanmalarını isteyen Edebiyat Öğretmeni Soyalan, şunları aktardı;

“Bundan 4 ay önce öncelikle sınıflarda LÖSEV nedir, lösemi hastalığı nedir ile ilgili bir bilgilendirme yaptım. Zaten ben bunu söyledikten sonra duyarlı öğrencilerim, ‘biz ne yapabiliriz hocam’ dediler. Bende onlara her şeyden önemlisi birlik ve beraberliğiniz olsun ve ortak bir ürün meydana getirin diye anlattım. Hepsi çok heyecanlandı. İlk olarak yap-bozları tedarik ettik. Çevremizdeki insanlar, bazı kırtasiyelerdeki duyarlı kişiler, yap-boz verdiler. Fakat ben daha az bir şey bekliyordum, bir baktım ki sınıflarda öğle aralarında toplanıp, bir arada bir şeyler paylaşarak, ortak bir şey yapma sevinciyle öğrenciler 2, 3 günde yap-boz bitirmeye başladı.

Yap-bozlarımızı yapmaya devam ediyoruz. 9 Nisan’da Grand Otel’de bir gece düzenleyeceğiz. Bu gecede okulumuzun bünyesinde öğretmen olan İshak Göktekin hocamızın kendisinin de içinde bulunduğu Dört Metre Kare Rock grubu ile ücretsiz konser verecek. Grand Otelde ücret talep etmeyeceğini söyledi. Biz tüm Karaman halkını o geceye bekliyoruz. Satın alınan yap-bozlarla bir çocuğa hem eğitim hem sağlık açısından inanılmaz destek vereceklerine inansınlar. İnşallah Karaman halkı umudumu boşa çıkarmaz.”

“MALİ ANLAMDA KATKI SAĞLADIK”

Kurum Müdürü Mehmet Coşar da, Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni Esmanur Soyalan’ın tüm yükü üstlendiğini vurgulayarak, şöyle konuştu;

“Akademik anlamda zaten okulumuz Karaman’da ciddi çalışmalar yapan bir kurum. Bunun yanı sıra sosyal sorumluluk projesi anlamında gerek öğrencilerimiz, gerek öğretmenlerimiz farklı konularda inisiyatif alıyorlar. LÖSEV yararına başlattığımız projemizde Edebiyat Öğretmenimiz ciddi anlamda yükü üstlendi. Biz sadece mali anlamda katkı sağladık. Ortaya da 60 civarında yap-boz çıktı. Bu projede öğrenciler ve öğretmenler emeklerini konuşturdular.”

“ÇOK GURUR DUYDUK”

Özel Karaman Başarı Eğitim Kurumları Lise öğrencisi Aleyna Karakaş da, “Bu projeyi ilk duyduğumda çok mutlu oldum. Arkadaşlarımızla beraber çok gurur duyduk bu projede yer alacağımız için. Sonuçta kanserli arkadaşlarımız tedavisinden dolayı düzgün eğitim alamazken, biz sağlıklı bir şekilde eğitim alıyoruz. Bu durum gerçekten çok üzücü.” dedi.