Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi’nin başarılı akademisyenlerinden Doç. Dr. Sefa Şahan Birol, çalışmalarını uluslararası arenada gerçekleştirmek üzere İngiltere’nin sayılı üniversitelerinden biri olan Nottingham Trent Üniversitesine davet edildi.

“Dijital Oyun Bağımlılık Eğilimlerinin Önlenmesinde Yeni Bir Model” çalışması ile Nottingham Trent Üniversitesi, Uluslararası Oyun Araştırmaları Merkezinin ekibinde yer alacak olan başarılı akademisyen şunları söyledi; “Teknolojinin hayatımıza kazandırdığı birçok kolaylığı tecrübe ederken, maalesef getirmiş olduğu olumsuzlukları da göz ardı etmemek gerekiyor. Birkaç yıl önce varlıklarından dahi haberimiz yokken günümüzde nomofobi, nintendinitis, wiitis ve whatsappitis gibi yeni hastalıkları belki de farkında olmadan yaşıyoruz. Bu hastalıklar toplumumuzda her yaştan bireyde kendini gösterebilme potansiyeline sahipken, çocuklarımızda en sık karşılaştığımız sorun “dijital oyun bağımlılığı” olarak öne çıkıyor. 2013 yılında Amerikan Psikiyatri Birliği tarafından davranışsal bağımlılıklar sınıfına dâhil edilen ve sonrasında Dünya Sağlık Örgütü tarafından da bir hastalık olarak tanımlanan “dijital oyun bağımlılığı” çocuklarımız için çok ciddi bir tehlike. Katılmış olduğum konferanslarda birçok ebeveynin, çocuklarının dijital oyun düşkünlüklerine çözümsüz kalmış olduklarını ifade etmelerine ne yazık ki üzülerek şahit oldum. Bu noktada hem ülkemizde hem de dünyanın birçok ülkesinde çalışmalar yapılıyor olmasına rağmen dijital oyun bağımlılık eğilimi gösteren çocukların artan sayısı durumun vahametini ortaya koyuyor.

Yaşanılan bu olumsuz gelişmeler üzerine, dijital oyun bağımlılığı alanında çalışan bir bilim insanı olarak çocuklarımızın sağlığını tehdit eden bu büyük tehlikenin önlenebilmesi için yeni bir modelin gerçekleştirilmesinin gerekliliği üzerine durarak çalışmalarımı bu noktada yoğunlaştırdım. Tasarlamış olduğum yeni modelin bu alanda üst düzey başarılara imza atmış bir üniversite tarafından değer bulması beni fazlasıyla gururlandırdı. Davet edilmiş olduğum Nottingham Trent Üniversitesi 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yılın en başarılı üniversitesi seçilen ve 2021 yılında da araştırma faaliyetleri kapsamında İngiltere'nin en prestijli ödülü olan “Kraliçe'nin Yıldönümü” ödülüne layık görülen bir üniversite. Nottingham Trent Üniversitesi’nde çalışmalarımı yürütecek olduğum “Uluslararası Oyun Araştırmaları Merkezi” ise dünya genelinde çok başarılı çalışmalara imza atan bir ekipten oluşuyor. Ekibin koordinatörü olan ve daveti şahsıma bizzat ileten Prof. Dr. Mark Griffiths, ABD John Rosecrance Ödülü, İspanya CELEJ Ödülü, İngiliz Joseph Lister Ödülü, ABD Kumar Sorunu Ulusal Konseyi Ömür Boyu Araştırma Ödülü ve İtalyan Premio Imbucci ödüllerinin sahibi olan çok başarılı bir bilim insanı. Uluslararası çalışmalarında 161 h-indeksi ve 1.005 i10-indeksi puanlarına ulaşan ve araştırmalarına almış olduğu 108.436 atıf ile “En Üst Düzeyde Alıntı Yapılan Araştırmacılar” dünya listesinde 2019-2020 yıllarında yer bulan Prof. Dr. Mark Griffiths, dijital oyun bağımlılığı çalışma alanında dünyanın en iyi bilim insanlarından birisi. Tabi ki Prof. Dr. Mark Griffiths ile birlikte bu başarılı ekip içerisinde bir Türk bilim insanı olarak hem ülkemi hem de üniversitemi temsil edecek olmak beni çok heyecanlandırıyor ve bana büyük bir sorumluluk duygusu yüklüyor. Bu noktada çalışmalarımda her daim yanımda olan başta ailem olmak üzere, üniversitemizin değerli rektörü Sayın Prof. Dr. Namık AK hocamıza desteklerinden dolayı teşekkürlerimi sunmak istiyorum.