Bilindiği üzere BİLSEMLER Milli Eğitim Bakanlığı tarafından her yıl düzenlenen Merkezi Tablet Tarama ve Özel Yetenek Belirleme Sınavları ile öğrenci alan Destek Eğitimi Merkezleridir. BİLSEM Karaman’ımızda ikinci yılında 118 Özel Yetenekli Öğrenci ile Gelişmiş Laboratuvar ve Atölyelerle Eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu yıl başlamış olan Yeni Öğrenci Tanılama Süreci devam etmekte olup Örgün Eğitim Kurumlarındaki Tüm 1.2.3.Sınıf Öğretmenlerine Seminerler verilmiş, Tanılama Sürecinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesinde Sahip oldukları rol ve Kullanılacakları yöntemler kendilerine ifade edilmiştir. Süreç hakkında bilgilendirmeler tamamlanmıştır. BİLSEM ‘in (İlimizde yeni olduğu için ) veliler tarafından tam olarak bilinememekte olabileceği düşünülerek Kurumumuza en sık sorulan sorular ve tereddüt edilen konular hakkında, ana soru başlıklarını cevaplamak ihtiyacı hâsıl olmuştur. Öğretmen ve velilerimiz tarafından en çok yöneltilen Soruların şunlar olduğu tespit edilmiştir.

BİLSEM’DE NASIL BİR EĞİTİM VERİLİYOR?

BİLSEM’lerde Teorik–Klasik Eğitim Yöntemi değil,5-6 kişilik Atölyelerde Tamamen Deney, Araştırma, Uygulama, Etkinlik ve Proje Üretme temelli bir Eğitim Söz konusudur. Eğitim sürecinde Test, Sınav, Puana dayalı değerlendirme yöntemleri kullanılmaz. Öğrenci kendi düzeyine uygun programlardan bir üst programa geçerek, Lise Eğitimi Sonuna kadar BİLSEM sürecine devam eder. En Üst Program Proje Üretimi ve Yönetimi Programı olup, bu programa Lise düzeyinde ulaşabilmektedir.

BİLSEM, ÖĞRENCİYE AĞIR BİR YÜK TEŞKİL EDER Mİ?

BİLSEM’ler Özel yetenekli ve Yüksek düzeyde zihinsel aktiviteleri olan Öğrencilere yöneliktir. Bu Öğrenciler Örgün Eğitim Kurumlarında kendi seviyelerinden çok farklı ve kalabalık sınıflarda Eğitim almaktadırlar. Yüksek algılama kapasiteleri nedeniyle okullarındaki derslerde kendilerini ifade etme noktasında ve bilhassa Özel Yeteneğini Geliştirebilme noktasında Mekan, program ve kendisine ayrılan zaman bakımından tatmin olamayabilmektedirler. BİLSEM’de hem kendi düzeylerindeki Öğrencilerle Bir arada oluşları, hem de her etkinliğin Bizzat içinde oluşları, klasik sınıf ortamından farklı Atölyelerin oluşu, gurup sayısının 5-6 kişi olması , kendine ayrılan zamanın fazla oluşu, Deney-Gözlem araçlarının zenginliği vs.. gibi daha sayamayacağımız artılara sahip olmaları bakımından BİLSEMLER öğrenciye Yük değil aksine, ısrarla ve Büyük bir arzuyla devam ettikleri birer Kişisel Gelişim Merkezleridir. Ödevlendirme asla kullanılmamaktadır.

NE FAYDASI VAR?

Gelişmiş Ülkeler Özel Yetenekli (ki bu toplumun yaklaşık %2 sine tekabül eder)Bireylerin tespit edilmesi ve bu yeteneklerinin geliştirilmesini ciddi bir şekilde Eğitim Politikasının vazgeçilmez bir unsuru olarak görmekte, Ülkenin geleceğinde yatırım olarak değerlendirmektedirler. Örnek verecek olursak Müziğe yönelik ilgisi olan bir öğrenci Örgün Müfredatta Haftada 1 saat Müzik Eğitimi Almaktadır. Oysa Bilim ve Sanat Merkezlerinde bu alandaki ders Saati Haftada 12 saate kadar çıkabilmekte, Öğrenci Öğretmeni ile birebir Piyano, gitar, Bağlama vb. Enstürümanların Eğitimini alabilmektedir. Hakeza Tüm alanlarda durum benzer Şekilde devam etmektedir. Öğrencinin Sanatsal ve Zihinsel gelişimi zenginleştirilmekte, Ufku, bakış açısı, Özgüveni belirgin şekilde ilerlemektedir. Sosyal faaliyetler, Öğrenci Sunumları, Bilim-Sanat Söyleşileri, Proje Yarışmaları, Sergiler… İse işin başka bir boyutu tabiki.

BİLSEM PARALI MIDIR?

Hayır. BİLSEM Milli Eğitim Bakanlığı “Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğü”ne bağlı Resmi bir Devlet Kurumudur. Zorunlu Herhangi bir Eğitim Ücreti söz konusu değildir.

DERSLER HANGİ ZAMANLARDA VERİLİYOR?

BİLSEM’de dersler Örgün Eğitim Ders Saatlerinin dışında, Öğrencinin Ulaşım, Yaş Seviyesi gibi hususlara dikkat edilerek Her Öğrenci için Hafta içi iki gün, Hafta sonu ise bir gün Eğitim verilmektedir. Haftanın Altı günü faal olan kurumumuzda farklı gün ve zamanlarda farklı ders programları uygulanmaktadır. Her iki alandan Eğitim Alan Öğrencilerimiz için hazırlanan programlar birbirleriyle çakışmamaktadır.

Kurumumuz Hakkında daha farklı Sorularınız için Tel:03382177407    www.karamanbilsem.meb.k12.tr internet adresinden bilgi alabilirsiniz. SAYGILARIMIZLA…

BİLSEM Müdürü Ayhan ZERMAN