TEOG’un kalkmasının ardından yeni sistemin ne olacağına dair bekleyiş sürüyor. Biltes Koleji Kurucusu Can Uysal, “Topluma fayda sağlayan, kendini geliştiren nitelikli öğrenci orta öğretim kurumlarının tercihi olacaktır” dedi.

TEOG sisteminin yerine alternatifler konuşulurken, Biltes Koleji, okul müdürleri, idarecileri ve öğretmenleri ile öneriler sunduğu bir çalıştay düzenleyerek, TEOG sisteminde neler var neler yok öncelikle bu konuyu ele aldılar. TEOG öncesi Seviye Belirleme Sınavı (SBS) dönemini inceleyen idareci ve öğretmenler bu dönüşüm esnasında olan farklılıklar analiz etti. Öğrencilerin akademik yetkinliklerinin yanında kişisel özelliklerini ön plana çıkaran, sanat, spor ve sosyal sorumluluk projelerinin önemi üzerinde durulan çalıştayda anadil ve yabancı dil algısının güçlendirilmesi vurgulandı. Merkezi sınav sisteminden sonra okul başarısında öğrenci portfolyolarının önemli olacağı ve hedef liselere yerleştirilmesi üzerinde duruldu.

“Farklı niteliklerde öğrenci yetiştirmeliyiz”

“Yeni eğitim sistemi öğrencinin kişisel özelliklerini geliştiren sporu, sanatı, sosyal sorumluluk projelerini öne çıkaran bir sistem olmalıdır” diyen Can Uysal, “Sosyal sorumluluk projeleriyle topluma fayda sağlayan, bunları ön palana çıkaran çok farklı niteliklerde öğrenci yetiştirmeliyiz. Orta öğretim kurumları da bu farklılıkları buna göre değerlendirerek öğrencilerini seçmelidir. Akademik olarak bir taraftan öğrenci kendini yenilerken, yeni sistemde sosyal anlamda da kendini yenilemeli. Müzikle, sanatla, sporla desteklemeli, kişisel gelişimini sosyal sorumluluk projeleriyle mümkün olduğu kadar arttırmalı. Topluma fayda sağlayan, kendini geliştiren nitelikli öğrenci seçimi yeni orta öğretim kurumlarının tercihi olacaktır” ifadelerini kullandı.

“Öğrenciler çalışmaya devam etsin”

Bundan sonraki süreç için önerilerde bulunan Uysal, “Aileler hiç endişelenmesinler, öncelikle sakin olsunlar, derin bir nefes alsınlar. Her şey hızlı bir şekilde çözülecektir. Öğrenciler çalışmaya devam etsinler. Çünkü orta öğretim kurumlarından bazıları akademik sınavlar da isteyecekler. Onun için çalışmayı asla bırakmasınlar, demotive olmasınlar. Çalıştayın hedefi bakanlığımıza mümkün olduğu kadar destek olmak. Bu çalıştayın bütün donelerini bakanlığımıza ileteceğiz. Sayın Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz’ın söylediği gibi bir parça tuzumuz olursa çorbada ne mutlu bize” diye konuştu.