Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İŞKUR ve Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliğinin işbirliği "Sürü Yönetimi Elemanı Benim" projesi yürütülüyor. Proje kapsamında küçükbaş hayvanların sevk ve idaresine yönelik olarak küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı Karaman’ın merkez ilçe köylerinden Başharman, Gülkaya, Akpınar, Çukurbağ, Göcer ve Ayrancı ve Kazımkarabekir’de açılmış olan kurslara 174 kişi devam ediyor. Ayrıca Kazımkarabekir’de açılacak olan kursa 25 kişinin katılması planlanıyor. Kurs sonunda 199 kursiyere sürü yöneticisi belgesi verilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Öztiryaki, “2014 yılı Ocak-Mart aylarında düzenlenmiş olan kurslarda 271 kişiye belge verilmiş olup, 133 kişi İŞKUR’dan kurs süresince ödenek almıştır. Bu kursiyerlerimizle birlikte yılsonunda toplam 470 kişiye Sürü Yönetimi Elemanı belgesi verilmiş olacaktır” dedi.

Karaman’ın önemli gelir kaynaklarından biri olan hayvancılığın geliştirilmesi için çeşitli çalışmaların yürütüldüğünü kaydeden Öztiryaki, “Küçükbaş hayvancılıkta bir sorun olarak karşımıza çıkan sürü yöneticisi(çoban) problemine çözüm bulmak amacıyla küçükbaş hayvancılığın yaygın olarak yapıldığı İlimiz merkeze bağlı 5 köy ile Ayrancı ve Kazımkarabekir ilçelerimizde toplamda 174 kişinin katılımıyla sürü yönetimi elemanı kursları açılmıştır”  şeklinde konuştu.

KURSİYERLERE ISLAH VE BARINAK ORTAMI HAKKINDA BİLGİ VERİLECEK

“Sürü yönetim elemanı kursu 3 hafta boyunca toplamda 120 saat sürecektir” diyen Öztiryaki,  “İl müdürlüğümüz veteriner hekimleri ve zooteknistlerinin görev aldıkları eğitimlerde kursiyerlerimiz çeşitli konularda bilgilendirilecek. Bu eğitimlerde merada hayvan bakımı, sürü yönetiminde sorunlar ve çözümleri, sürü yöneticiliğinde güvenlik, küçükbaş hayvanlarda kayıt, küçükbaş hayvanların beslenmesi ve beslenme hastalıkları, ıslah, barınak ortamı ve zapturapt konuları anlatılacaktır. Kurs kapsamında kursiyerlere, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından kurs müddetince günlük 20 TL ödeme yapılacaktır” ifadelerini kullandı.

5 BİN TL’lik DESTEKLEME YAPILACAK

Öztiryaki, sürü yöneticisi belgesi alan kursiyerlerin hem bakanlık hem de diğer kurum ve kuruluşların projelerinden öncelikli olarak istifade edeceğini belirtti. Ayrıca, bakanlık tarafından hayvancılık desteklemeleri kapsamında 500 baş ve üstü anaç koyun/keçi varlığına sahip işletmelerde işletme sahibinin sürü yöneticiliği belgesine sahip olması veya bu belgeye sahip kişiyi yanında çalıştırıp 5 ay kesintisiz sigortasını yatırması durumunda 2014 yılı için 5 bin TL destekleme ödemesi yapılacağının da altını çizdi.