Anayasa Mahkemesi’nin, dershanelerin okula dönüşümüne ilişkin düzenlemeyle ilgili vereceği kararı bekleyen özel dershaneler, olumsuz bir karar çıkması halinde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gitmeye hazırlanıyor.

İzmir’de bir otelde toplanan özel dershane yöneticileri, dershanelerin okula dönüşümüne ilişkin düzenlemeyle ilgili değerlendirme yaptı. Dershaneciler adına konuşan Nureddin Durmuş, “Beklediğimiz karar çıkmazsa, hakkımızı Avrupa’da arayacağız” dedi. Anayasa Mahkemesi’nden ısrarla randevu talep ettiklerini söyleyen Nureddin Durmuş, “Bize 8 Aralık’ta randevu verdiler. Bu randevuya TÖDER Başkanı İbrahim Taşer ve ÖZDEBİR başkanı Faruk Köprülü katıldı. Toplantıda da Haşim Kılıç Bey ile 1 saatlik bir görüşme yapıldı. Tüm sıkıntılarımızı kendilerine anlattık. Bu sıkıntılar sadece bizim sıkıntılarımız değil, öğrencilerin sıkıntıları, velilerin sıkıntıları, öğretmen arkadaşlarımızın sıkıntıları. Tedirginliklerimizi anlattık. Bunun neticesinde, Anayasa Mahkemesi’nin doğru karar vereceği kanaatindeyiz. Türkiye’de iç hukukun bu kararı döndüreceğini düşünüyoruz. Ancak bu olmazsa, biz dernek olarak tüm kurumların hakkını Avrupa’da arayacağız” dedi.

“SADECE 54 DERSHANE OKUL OLDU”

Türkiye’de bulunan 4 bini aşkın özel dershaneden yalnızca 54 tanesinin temel okula dönüştüğünü anlatan Durmuş, “Birçoğu öğrenci bulamadı. Bursa’da dönüşen iki okul biliyorum. Bir tanesinin 15 tane, diğerinin 17 tane öğrencisi var. Çok zor durumdalar” diye konuştu.

İzmir özel Dershaneler Birliği (İz-Ö-Der) başkanı Sezai Özel ise şöyle konuştu: “Öğrencilerimiz ve velilerimiz bugünlerde çok kaygılı. Bizden ‘Ne gün karar çıkacak’ diye yanıt bekliyorlar. Kayıt olmak istiyorlar, geleceklerini güvence altına almak istiyorlar. Geciken adalet, adalet olamaz. Bir an önce öğrencilerimizin, velilerimizin bu haklı talebi karşılık bulacaktır.”