Dicle Üniversitesi (DÜ) Eczacılık Fakültesi’nin açılış töreninde konuşan Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, üniversitenin cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanların verdikleri desteklerle dünyada sayılı üniversitelerden biri olma yolunda ilerlediğini kaydetti.

DÜ Eczacılık Fakültesi’nin resmi açılışı yapıldı. DÜ Kongre Merkezi’nde yapılan açılış törenine, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, rektör yardımcıları, fakültenin açılışında katkıları bulunan bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, iş dünyası, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

“KENTİN DİNAMİKLER BİR ARAYA GELMELİ”

Ezacılık Fakültesi’ne ilişkin yapılan sunumların ardından konuşan Rektör Prof. Dr. Ayşegül Jale Saraç, Diyarbakır’ın tüm dinamiklerin bir araya gelmesine ihtiyacının olduğunu belirterek, “Üniversiteler bir şehrin en önemli lokomotifidir. Üniversiteye tüm dinamiklerin destek vermesi ve üniversitemizin de tüm bunları kucaklaması şehrin sosyal, kültürel ve sosyo-ekonomik olarak bir adım daha ileriye taşımasına zemin hazırlayacaktır. Belki Diyarbakır olarak eksiğimiz bu oldu. Yeterince tüm dinamikler bir araya gelemedi. Ama bundan sonra tüm dinamiklerin bir araya gelmesi ile ilimiz hergün biraz daha mesafe kaydedecektir” dedi.

“YÜZDE 100’LÜK ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ”

Üniversite yönetimini 2008’de devraldıklarını ve geçen süre zarfında çok şeyin değiştiğini anlatan Saraç, “Bu süre zarfında fakülte sayımız 9’dan 14’e, yüksekokul sayımızı 3’ten 4’e, meslek yüksek okulu sayımız 6’dan 12’ye, uygulama ve araştırma merkezimiz 8’den 25’e çıktı. Bu şu demek, akademik birim sayımız 2008’de 27 iken, şu an 56. Yani yüzde yüzlük bir artış var. Program sayımıza baktığımızda ise ön lisanslarımız 45’ten 71’e, lisanslarımız 61’den 857e, yüksek lisanslarımız 35’ten 105’e ve doktora programımız ise 20’den 45’e çıktı. Toplama baktığımızda 161’den 306’ya çıkmış. Bu da yüzde yüze yakın bir artış demek. Öğrenci sayımıza baktığımızda ise biz göreve geldiğimizde 12 bin 667 olan öğrenci sayımız, 31 bin 133’e çıktı. Bu da neredeyse 2,5-3 katı bir rakam demek” diye konuştu.

“ÜNİVERSİTELERE CİDDİ DESTEKLER VERİLİYOR”

Üniversitelerin bir ilin en önemli dinamiklerinden biri olduğunu ancak kente gelen öğrencilerin katkılarının da önemli olduğunu aktaran Saraç, “Bu gerek ekonomik gerek sosyal gerekse kültürel olarak son derece önemli. Biz tabi buradan başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız ve tüm üst iradeye teşekkürlerimizi ifade ediyoruz. Çünkü artık okuyamayacağım diye bir kavram çocuklarımızdan uzak. Artık her ilimizde bir üniversite var. Bu üniversiteler çok ciddi destekleniyor. Ben buradan en büyük teşekkürü Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve bakanlarımıza sunuyorum. Çünkü bize gerçekten çok ciddi destekler verdiler. Bu arada şuan araştırma, geliştirme ve teknoloji merkezlerinden tutun fakülteler ile hastanelerimiz tüm bölgeye hatta komşu ülkelere kadar hizmet veren, dünyada sayılı üniversitelerden biri olma yolunda” dedi.

“DÜ SAYILI ÜNİVERSİTELERDEN BİRİ”

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ise, üniversitelerimiz ülkenin gelişmesi ve kalkınması için ihtiyaç duyulan insan kaynağının geliştirilmesi için önemli kurumlardan biri olduğuna dikkat çekerek, “Dicle Üniversitesi de kurulduğu 1974 yılından itibaren kendisini geliştiren ve Türkiye’nin sayılı üniversiteleri arasında yer alan bir üniversitedir. Özellikle ilacın üretiminden hastalara ulaştırılıncaya kadar gelişen süreçte görev üstlenen eczacıların yetiştiriciliği Eczacılık Fakültesi geçen yıl ilk öğrencisini alarak eğitim ve öğretime başladı. Bugün de resmi açılışını gerçekleştireceğiz. Burada Eczacılık Fakültesi kurulmasıyla yapılacak çalışmalarla bölge çok daha farklı noktaya taşınacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından fakültenin açılışında emeği geçenlere plaket verilerek, açılış kurdelesi kesildi.