Balıkesir’in Edremit ilçesinde, Demokrasi ve İnsan Hakları Haftası kutlandı.

Edremit Fernur Sözen Lisesi’ndeki programa Kaymakam Abdulhamit Erguvan, Belediye Başkanı Kamil Saka, daire müdürleri ve öğrenciler katıldı. Okul Müdürü Ayhan Çelik, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Çelik, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nca kabulünün 66. yıl dönümü olan bugün insanlık tarihinin önemli bir kilometre taşıdır” dedi.

Edremit Kaymakamı Abdulhamit Erguvan ise, gençlere seslenerek, “ Bugün İnsan Hakları Evrensel Bildirisinin kabulünün ve Demokrasi ve İnsan Hakları Gününü kutluyoruz. İnsan hakları ile ilgili dersler görüyorsunuz. Biraz önce size anlatıldığı gibi tarihçesini biliyorsunuz. Mezopotamya’da, Sümerler’de, Babil’de, Hamurabi kalıntılarında bunu görüyorsunuz. İslamiyet’te Hicretin ilk yılı 622’de Medine antlaşması var. Aslında hukuksal olarak anayasaların ilk başlangıcı İngiltere’deki Magna Carta 1215’te, bunu takip eden yıllarda 1689’da Amerika’nın Virginia’ daki Yurttaşlık Bildirgesi ilk yazılı metinlerden biridir. 1776 yılında yine Amerika’nın kuruluş bildirgesi, 1789’da Fransa devrimi, Birinci Dünya Savaşı, o zamana kadar insanlık tarihinin, tarihinde yaşadığı en kanlı savaş. Sonucunda 1919 yılında Birleşmiş Milletlerin ilk adımı Cemiyetler Birliği kuruldu. Fakat bu çok iyi işlemez. Yalta konferansından sonra dünyada Birlemiş Milletlerin kuruluşu için yeni çabalar ortaya konmuştur. İşte bu çabaların sonucunda bugün kutladığımız İnsan Hakları Bildirisi de bu çalışmanın ürünüdür” dedi.

Daha sonra bir öğrenci şiir okudu ve video izlendi. Özel kıyafetli bir öğrenci grubu 30 maddelik İnsan Hakları Evrensel Beyannamesini okudu ve barış mesajları içeren iki şarkı söyledi. Edremit Kaymakamı Abdulhamit Erguvan programda emeği geçen herkese teşekkür etti.