Eğitim-Bir-Sen,  üye sayısını 2012 yılında da büyüterek Milli Eğitim’de 210.915, genelde ise 231.500 üyeye çıkaran eğitim iş kolunda yetkisini devam ettirdi.

 
2009 yılında 142.425 üyeyle Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde yetkili olan Eğitim-Bir-Sen, 2011 yılında 195.695 üyeyle eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunda genel yetkiyi almış; bu yıl ise, en yakın sendikaya 30.241 fark atarak zirvedeki konumunu güçlendirmiştir.

 
Eğitim-Bir-Sen’in Toplu Sözleşme Masasında eğitim çalışanlarına ek ödeme alamamasına rağmen ülke genelinde üye sayısını geçen yıla göre 35.830 artırması, en yakın rakibiyle arasındaki farkı artırması; Eğitim-Bir-Sen üyelerinin zor şartlarda bile sendikalarına sahip çıktığı, sosyal sendikacılığı önemsediği yorumlarıyla açıklanıyor.

 
Eğitim-Bir-Sen, üniversitelerdeki başörtüsü problemi, haksız katsayı uygulaması, 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim dayatması, Milli Güvenlik dersi gibi özgürlük alanında vesayetin izlerinin silinmesi, affı gibi konularda yaptığı mücadele ile dikkat çekiyor. Promosyonların tamamının çalışanlara dağıtılması, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, uzman öğretmenlik davaları, toplu sözleşme hakkının alınması gibi özlükle ilgili birçok konuda üyelerinin haklarını savunma konularında sendikal çalışmalarda öne çıkıyor.