Dünya literatüründe bulunan “19 Ekim Dünya Değerler Günü”nü Türkiye’de ilk kez kutlayan Bahçeşehir Koleji yapmış olduğu etkinlikle beraber Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl eğitim müfredatına dâhil edilen “Değerler Eğitimi” için özel olarak hazırlanan İplikler Eğitim Seti’nin tanıtımını da gerçekleştirdi.

Türkiye’de ilk kez Bahçeşehir Koleji’nin ev sahipliğinde “19 Ekim Dünya Değerler Günü” kutlandı. Toplumsal değerlerin özellikle yeni nesil tarafından unutulmaya yüz tutması ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl eğitim müfredatına “Değerler Eğitimi” eklendi. Bu yüzden müfredata yeni eklenen “Değerler Eğitimi”’ne destek amaçlı Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazlı Eda Noyan’ın imzasını taşıyan İplikler Eğitim Seti ile öğrencilerin toplumsal değerlerine bağlı, yeni nesil eğitim alarak birer dünya vatandaşı olması hedefleniyor.

Yücel: “Dünya vatandaşı olmak için bizi biz yapan değerlere sahip çıkan nesiller yetiştirmeliyiz.”

İplikler Eğitim Seti’nin tanıtım lansmanında konuşan Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel kuruldukları günden bu yana ahlak, vicdan, hoşgörü, adalet, empati gibi değerleri eğitimin bir parçası halinde öğrencilerine aktardıklarını belirtti. Global dünyada söz sahibi olacak dünya vatandaşları yetiştirmek için akademik anlamda başarılı, gücünü değerlerinden alan bireyler yetiştirmek gerektiğini dile getiren Yücel, “Bilim insanları ve uzmanlar günümüzde dünyada 3 temel sorun olduğuna dikkat çekiyorlar. Bu sorunlar; yoksulluk, çevre ve etik değerler, birlikte yaşama faktörü. Özellikle son 30 yıldır bu sorunlar artarak devam etmekte. Dünya genelinde birlikte yaşama konusunda ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu sorunların nedenleri ortadan kaldırılmalıdır. Geçmişteki değerlerimizi yaşatmanın, bu sorunların önüne geçeceğine inanıyorum. Özellikle eğitimin içerisinde değerlerimizin tam olarak entegre edilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Değerler eğitimi derslere entegre ediliyor

Değerler eğitiminin Milli Eğitim müfredatına dahil edilmesinin, geleceğin dünyasında söz sahibi olurken toplumsal değerlerini özümsemiş bireyler yetiştirmek için önemli bir adım olduğunu da söyleyen Yücel; “ Öğrencilerimizin dünya vatandaşı olması için akademik başarısının yüksek olması tek başına yeterli değildir. Bu nedenle medeniyetimizden aldığımız değerlerimize sahip çıkan nesiller yetiştiriyoruz. Değerleri öğrenmek ailede başlar, okulda devam eder. Bunun için eğitim kadromuzun toplumsal değerlerini özümsemiş bireylerden oluşmasına da büyük özen gösteriyoruz. Eğitimcilerimizin medeniyet ve kültürümüzün değerlerini taşıması da bizim için önem arz ediyor. Ailede başlayan değerler eğitiminin doğru işlenebilmesi ve kalıcı olabilmesi için bu değerleri özümsemiş eğitimciler tarafından okulda devam ettirilmesi gereklidir” ifadelerini kullandı.

“Doğru bir toplum için doğru değerlerle çocuklarımızı yetiştirmeliyiz”

Bahçeşehir Kolejleri Okulöncesi ve İlkokul Eğitimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hale Güneş Bahçeşehir Koleji olarak çocukların eğitiminde her zaman değerlerin yer almasına gerektiğine dikkat çekerek, “‘Değerler eğitimi’ Bahçeşehir Kolejleri olarak bizim programımızın içinde en önem verdiğimiz başlıklar arasındaydı. Bugün de 19 Ekim Dünya Değerler Günü vesilesiyle değerler eğitimi için ortaya çıkardığımız “İplikler” adlı kitap serimizin de lansmanını yapmış bulunuyoruz. Okul öncesinden itibaren değerler eğitimini önemsiyoruz. İyi ve doğru bir toplum oluşturabilmek için çocukların doğru değerlerle yetişmesi gerekmektedir. Programımızın içinde çocuklara küçük yaştan itibaren sevgi, saygı işbirliği, hoşgörü, yardımlaşma ve paylaşma gibi temel değerleri öğretmek amaçlı sorgulatarak, dramalar yaparak, tartışarak çeşitli yöntemler uyguluyoruz” dedi.

“Yetişkinlerin bu konuda rol model olması gerekiyor”

Hale Güneş bununla birlikte her zaman olduğu gibi asıl eğitimin ailede başladığını ifade ederek bu yüzden de toplumsal değerleri taşıyarak çocuklara örnek teşkil edilmesinin gerekliliğine değindi. Güneş, “Küçük çocuklar rol model olarak öğrendikleri için önce anne-babalardan başlamak üzere daha sonrada okuldaki yetişkinlere önemli bir görev düşüyor. Öncelikle bizim yetişkinler olarak değerleri gösteriyor ve sergiliyor olmamız lazım ki çocuklar da gördükleri modelleri aynı şekilde içselleştirsinler” ifadelerini kullandı.

“Çocukların hayat boyu önlerine çıkacak bütün kavramlar kitapların içinde”

Çocuklara değer kavramlarını öğretmek amaçlı İplikler adlı kitap serisini çıkaran Bahçeşehir Üniversite İletişim Fakültesi Fotoğraf ve Video Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nazlı Eda Noyan da değerler konusunun artık toplumsal olarak çok ön planda tutulması vurguladı. Öncelikli olarak kitapların içeriğinden bahseden Nazlı Eda Noyan, “Hayatı Dokuyan İplikler serisi, Özgür’ün Kitabı, Erdem’in Kitabı, Değer’in Kitabı, Adalet’in Kitabı ve Barış’ın kitabı olmak üzere 5 kitaptan oluşuyor. Kitaplar aynı zamanda bu çatı kavramlara ilişkili olarak vicdan, uyum, hoşgörü, empati, saygı, sevgi gibi birçok kavramı da içinde barındırıyor. Bununla birlikte yasa, demokrasi, sınır, suç, ayrımcılık ve kaos gibi kavramları da anlatıyoruz. Çünkü maalesef bunlar çocukların duyduğu kavramlar. Olumlu ya da olumsuz olarak hayatımızda karşımıza çıkan bazen negatif etkileri ama genellikle pozitif, ileriye doğru daha iyi ve insani bir hayat yaşamamız için çocukların sahip olması gereken değerler kavramlarının hepsini içermeye çalıştık” şeklinde konuştu.

Kitap serisine neden ihtiyaç duyulduğuna dair de bilgiler veren Nazlı Eda Noyan, “Okula yeni başlayan çocukların önceliği genelde okuma -yazma öğrenmek. Fakat bunların yanı sıra okulda arkadaşlık, paylaşma, özsaygı ve öz bilinç gibi değerler de alttan alta veriliyor. Biz bunların birazcık daha ön plana çıkmasını istiyoruz. Çünkü matematik bilgisi kadar, sanat bilgisi de önemli. Ya da paylaşım veya hoşgörü bilgisi de önemli. Yani toplamsal hayatı iyi bir şekilde sürdürmek için daha farklı donanımlara ihtiyaç var. Kolej olarak değerler kavramını zaten önemsiyorduk fakat biraz daha ön plana çıkardık” ifadelerini kullandı.

“Hepimiz aslında bir nevi iplikler olarak hayatımızı dokuyoruz”

Son olarak da kitap adı olan “İplikler” isminin nereden geldiğine de değinen Noyan, “Hepimizi birey olarak, birbirimiz ile iletişim kurarak ve motifler oluşturarak hayatımızı aslında bir nevi dokuyoruz. Bazen biri geliyor o motifleri ve dokumayı dağıtıyor. Bazen de sizinle birlikle dokuyup hayatınıza renk katıyor. Aslında bu bir metafor tabi ki. Hepimiz farklı iplikler olarak bu hayatı birlikte hazırlıyoruz. Yani toplumları hazırlıyoruz. Zaten değerler de toplumlarla mümkün. Ünlü bir yazarın dediği gibi ‘Çocuklar için kitap yazmak çok kolay, en az çocukları yetiştirmek kadar’. Çocuklar için bir şeyler üretmek çok zevkli, eğlenceli fakat aslında sorumluluğu çok yüksek bir şey. Biz sadece içerik olarak değil, kitapların bütün her şeyiyle bu sorumluluğu taşımasını istiyoruz. Bütün bunlar çocukların çok daha iyi şeyleri hak ettiği düşünülerek yapılıyor. Sonuçta onlar en iyisini hak ediyor” diyerek sözlerini tamamladı.

İplikler Eğitim Seti”ne www.ugurstore.com ve www.ugurkitap.net adreslerinden ulaşılabiliyor.