Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sözlükbilimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÖZMER)’nce hazırlanmış olan Türk Sözlükbilimi Derlemi, ulusal ve uluslararası alanda akademisyenlerin kullanımına açıldı.

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen’in açılışını yaptığı Türk Sözlükbilimi Derlemi, ESOGÜ-BAP 2016-019056 numaralı "Türk Sözlükbilimi Terminolojisi Üzerine Derlem Tabanlı Bir Araştırma" adlı projenin bir çıktısı olarak hazırlandı. Araştırmada bin 600 kadar Türk Sözlükbilimi terimi tespit edilirken, bu terimlerin tanımlarını içeren “Türk Sözlükbilimi Terimleri Sözlüğü” ise bir başka proje olarak tasarlandı. Yürütücülüğünü SÖZMER Müdürü Prof. Dr. Erdoğan Boz’un, yürütücü yardımcılıklarını ise Dr. Fatih Doğru ve Dr. Ferdi Bozkurt’un yaptığı projede, bursiyer olarak Şerife Sazak çalıştı. Projenin yazılımını İbrahim Yapıcı gerçekleştirdi.

Türk Sözlükbilimi Derlemi (TSD)’nin, etkileşimli yapısıyla Türk Sözlükbilimi alanına büyük katkıda bulunacağını belirten Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Erdoğan Boz, TSD’nin yapısı ve kullanımına ilişkin şunları söyledi;

“Bir uzmanlık alan derlemi olan TSD, Türk Sözlükbilimi alanı ile ilgili 1932-2016 yılları arasında yayınlanmış makale, bildiri, tez, haber ve bülten metinlerinden oluşmaktadır. TSD’den akademik metinler üzerinde çalışmak isteyen herkes üye olarak yararlanabilecektir. Araştırmacılar TSD üzerinde arama motorunun sağladığı bütün imkanları kullanarak istedikleri terim ve sözcükleri arayabileceklerdir. Bu terim veya sözcüklerin sıklıklarını tespit edebilecek, bağlam dizinleri ve eşdizim yapılarını ortaya çıkartabileceklerdir. Araştırmacılar TSD’ye katkıda bulunmak üzere metin yükleyebilecek ve terim formunu doldurarak terim önerebileceklerdir. TSD’ye tsd.ogu.edu.tr adresinden ulaşılabilir.”