Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca, bilimsel çalışmaların yer aldığı veri tabanı olan ‘Web Of Science’ye dayandırılarak yapılan araştırmada Türk tıp tarihinin 28 kişilik listesine girdi.

Ulusal Cerrahi Dergisi’nde, bilimsel çalışmaların yer aldığı ‘Web Of Science’ye dayandırılarak Türk tıbbına ait 2013 Mayıs başına kadar olan 50 yıllık tarama yapıldı. Yapılan taramada dünya literatüründe de en üst düzey yayın kabul edilmesini sağlayan eşik değer baza alınarak liste oluşturuldu. 50 yıllık taramada hayatını kaybeden profesörlerin de bulunduğu 28 kişilik liste de Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murad Atmaca da yer aldı.

Uluslararası hüviyeti olan ulusal cerrahi dergisinde yapılan 50 yıllık Türk Tıp Literatürü analizi ve Web Of Science verilerine dayanarak bu bilimsel çalışmaların yer aldığı bir veri tabanı olduğunu belirten Prof. Dr. Murad Atmaca, "Bu veri tabanına dayanarak 50 yıllık Türk tıp literatürünü analiz ediyorlar. Analiz ederken de bir kriteri, bir baş yazar olarak 72 ve üzerinde atıf alan ikiden daha fazla yazsısı olan kişileri baz alıyorlar. Bu kriter bu eşik değerinin seçilmesi yani bu kadar atıf alan referans alan dünya tıp literatürü açısından da H indeksi dediğimiz indekse yüksek olan yani en kaliteli kabul edilen yayınlar arasında kabul ediliyor. Bu tarz ikiden daha fazla yazısı kimler var diye yaptıkları analiz de bu yayınlandı. 50 yıllık analiz sonucu bir kısmı şuanda yaşamayan hocalarımızın da bulunduğu 28 kişilik bir grubun bu listesi çıkartılmış. Ben de bu grubun içerisine girmekle bu onuru yaşama şansına sahip oldum" dedi.

FIRAT ÜNİVERSİTESİ İLK 20’YE GİRDİ

Kendisinin hazırladığı 3 tane yazıdan alınan atıflarla listeye girebildiğini anlatan Prof. Dr. Atmaca, "Tüm üniversite ve eğitim hastaneleri dahil olmak üzere toplam 28 kişi bu listeye girebildi. Fırat Üniversitesi bu 3 yayınla liste de doğrudan 20. sırada yer almış oldu. Bu benim içinde üniversitemiz içinde önemli bir başarı" şeklinde konuştu.

Makaleleri ile ilgili bilgide veren Prof. Dr. Atmaca, "Baş yazar olarak yoğun atıf alan 3 makalemiz birisi ‘opses fonipsos bozukluk’ dediğimiz hastalıkta bir ekleme tedavisinin ilk defa gerçekleştirilmesiydi. Onunla ilgili bir çalışma çok iyi bir dergi de yayımlanmıştı. İkincisi ‘hipolarhizofrende’, antioksidan maddelerinin rolünü belirleyen bir çalışmaydı. Üçüncüsü de ‘jorofklinikays’ denilen ilaçlara bağlı kilo alımının nedenlerini ortaya koymaya çalışan bir çalışma olmuştu. Bu çalışmalarımız yoğun atıf almış ve bilimsel olarak belirli bir seviye de yakalamış ve buralar da baş yazar olarak bulunmam hasebiyle de böyle bir listeye girebilmek benim için onur verici oldu" diye konuştu.