Gençlerin sosyal, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler çerçevesinde serbest zamanlarının ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda değerlendirilmesine fırsat vererek topluma aktif vatandaşlar olarak katılmalarını sağlayan ve gençleri zararlı alışkanlıklardan korumaya yönelik çalışmalar yürüten Karaman Gençlik Merkezinde yeni dönem kursları yoğun ilgi görüyor.
2015 yılı eğitim öğretim yılı, Kaligrafi dersleri Gençlik Merkezinde eğitmen Abdurahman Saltan eşliğinde devam ediyor.

Latin harfleriyle yazı yazma sanatı olan Kaligrafi derslerineyoğun ilgi gösteren gençlerin bu sanatın inceliklerini öğrendiğini belirten Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık,” Haftanın dört günü cuma, cumartesi, pazar ve pazartesi günleri 30 kursiyerle devam eden eğitimler sonunda kursiyerler Bakanlığın vermiş olduğu resim sanatı sertifikası verilecek ve kursiyerlerin yapmış olduğu çalışmalardan oluşan sergi Karaman halkıyla buluşacak” diye konuştu.

KALİGRAFİ NEDİR?

Kaligrafi, Yunanca güzel anlamına gelen “kallos” ve yazı anlamına gelen “graphia” kelimelerinden türemiş, güzel yazının bir ifadesidir.

Kaligrafi, insanoğlunun yüzyıllardır birbirleri ile iletişimindeki görsel sanatların önemli bir parçasıdır. Her milletin kendine özgü bir kaligrafi tarzı olması din, dil ve kültür farkından kaynaklanmaktadır. Dünyada en çok ilgi gören ve aktif olanlar; Çin kaligrafisi, İbrani kaligrafisi, Hint kaligrafisi, Japon kaligrafisi, Kore kaligrafisi, Yunan kaligrafisi, Arap kaligrafisi ve Batı kaligrafisidir.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar gelen Hat Sanatı, bunun en çarpıcı örneklerindendir. Ülkemizde Hat Sanatı olarak bilinen Arap kaligrafisi, Türkiye’de olduğu kadar yurt dışında da ilgi ve beğeni ile takip edilmektedir. Ülkemizde, Arap kaligrafisi ile çalışan kişilere Hattat ünvanı verilmektedir.

Günümüzde en aktif ve yaygın olan kaligrafi ise batı kaligrafisidir. Batı kaligrafisi Latin harfleri ile yapılır. Bu sanatı yapan kişilere Kaligrafünvanı verilir.

Dünyaca ünlü Çinli kaligrafWangHsi-chih’in söylediği gibi “Yazı yazmak bir ifade yöntemidir; Kaligrafi sanatında kullanılan dekoratif simgeler, ruhu yüceltmeyi ve duyguları en iyi şekilde aktarabilmeyi sağlar”.

Günlük yaşamımızda kalemler, insanların vazgeçemeyeceği bir ihtiyacıdır. Bilgisayar teknolojisinin doruk noktasına geldiği şu dönemde bile insanlar, el yazısına ihtiyaç duyarlar. Kaligrafi sanatının amacı; İnsanların daha estetik ve dekoratif yazı yazabilmelerini sağlamaktır.