İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi işbirliğinde gerçekleştirilecek olan “Hayat Kütüphanede” isimli projenin tanıtım toplantısı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü binasında gerçekleştirildi.

Yapılacak olan proje ile şehirdeki ikinci sınıf kademesindeki öğrencilerin her gün bir sınıf olmak üzere Halk Kütüphanesinde misafir edilmesi ve liselerden gelen her gün iki ya da üç öğrencinin, kütüphaneye gelen ikinci sınıf öğrencilere masal anlatması planlanıyor.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, Kütüphaneleri diri mekânlar haline getirmek istediklerini ifade ederek asıl amaçlarının şehirde kültürel altyapı oluşturmak olduğunu söyledi.

Bugünden itibaren İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi arasında imzalanan protokolle kentteki ikinci sınıf kademesindeki öğrencilere her gün bir sınıf olmak üzere kütüphanede misafir etmeyi planladıklarını belirten Yemiş konuşmasını şöyle devam sürdürdü;

“Ayrıca dört lisemizden her gün iki ya da üç öğrencimiz, kütüphanemize gelen öğrencilere masal anlatacak. Etkinliği düzenleme amacımızda bakanlığımız birkaç yıldır ‘Etkin Kütüphane’ ismiyle kütüphanelerde hayatın her alanına dair etkinlik planlıyor. Bizde Türkçenin başkenti olarak, Yunus Emre’nin şehri olarak ‘Hayat Kütüphanede’ adlı etkinlik başlatıyoruz. Asıl niyetimiz kültürel anlamda şehrimize bir altyapı kazandırmak. Tabi ki dünya değişti, artık çocuklarımızın kütüphanelerden sadece kitap alışverişini beklemiyoruz. Kütüphaneleri her anlamda diri mekânlar haline getirmeyi istiyoruz.”

“2053 VE 2071’İN ALTYAPISI OLACAK”

Yapılan etkinliklerin öğrenciler için güzel bir hatıra olmasının yanı sıra 2053 ve 2071 yıllarının altyapısı olacağının altını çizen İl Milli Eğitim Müdür Mehmet Çalışkan ise amaçlarının belki çocukları kütüphanede buluşturmak gibi olsa da, buluşturulan yaş grubunun bir hayli önemli olduğunu vurguladı.

Bugün ikinci sınıf öğrencilerine bırakılan hatıranın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi 2053 ve 2071 yıllarının altyapısı olacağını belirten Çalışkan; “Çünkü bu bahsedilen tarihlere yapılan yatırımlar ancak insan kaynaklarına bağlı, insan kaynağının eğitilmesi, eğitim ve kültürele bağlı unsurlar olarak düşünüyoruz. Amacımız çocukların gerçekte hayatlarına dair bir hikâye oluşturmak gibi niyetimiz var. Burada vereceğimiz hediye, anlatacağımız hikâye, yapacağımız etkinlikler eminim ki çocuklarımızın kendilerine hem fiziki olarak hem de psikolojik olarak hatıra kalmasına sebep olacak diye düşünüyorum. Amacımız çocuklara çok küçük yaşta bir hikâye bırakmak. O hikâyenin gelecekte üzerine koyarak devam etmelerini düşünüyoruz. Önümüzdeki yıl bu etkinlikleri yine üçüncü sınıflara müze, Karaman tarihi eserler ve turistik yerleri olarak devam edecek” dedi.

“BU ETKİNLİĞİ DESTEKLEYECEĞİZ”

Bu etkinliğin Karaman için bir başlangıç olduğunu ve bu etkinlikleri destekleyeceklerini ifade eden Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık ise konuşmasında; “Kitap okuma alışkanlığını arttırmadıktan sonra ne yaparsanız yapın hiçbir şey olmaz. Benim zamanımda da ben kütüphaneyi sadece gidip ders çalışma aracı olarak kullandım. Türkiye’de hala o aşamadayız, hiçbir ilerlememiz yok. Bu proje aslında güzel bir proje, ikinci sınıf çocuklarını şimdiden alıştırmaya çalışıyorlar. Belki bu etkinliği sadece ikinci sınıfta bırakmamak lazım üç, dört, beş ne olacak onları kayıp mı kabul edeceğiz, hayır. Onları da yeniden okuma alışkanlığını belki de okullarda öğretmenlerimizin başka etkinlikleriyle bunu sağlaması gerekir. Bir yerden de başlamak gerekiyor, bence güzel bir etkinlik ve biz bunu destekleyeceğiz. Gördüğümüz kadarıyla eksikliklerini kapatmaya çalışacağız. Bir başlangıç bu ilimizin için. Ben her iki müdürlüğümüze özel idaremiz ve ayrıca sponsorlarımıza da teşekkür ediyorum” sözlerine yer verdi.

Toplantı sonrası ikinci sınıf öğrencilerine lise öğrencileri tarafından masal anlatılarak, Halk Kütüphanesi gezdirildi.

Düzenlenen toplantıya Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Ali Yener Terlemez ve basın mensupları katıldı.