Proje koordinatörlüğünü Karamanoğlu Mehmet Bey İlkokulu ana sınıfı öğretmeni Raziye Gençer Petek ile Eskişehir 1.Hava İkmal Bakım Merkezi İlkokulu sınıf öğretmeni Gülay Kutlu’nun yaptığı Cumhuriyet Nihat Arslan İlkokulu, İbrahim Bey İlkokulu, Fatih Eğitim Çalışanları İlkokulu, Abdurrahim Karakoç İlkokulu, Gevher Hatun Anaokulunun yanı sıra Yunanistan,  Arnavutluk İtalya ve Ukrayna’nın ortağı olduğu “Geçmişten Günümüze Oynaya Oynaya” Etwinning Projesi kapsamında büyükler öğrencilerle birlikte oyunlar oynadı.

Proje hakkında bilgi veren Raziye Gençer Petek: “Proje 4-11 yaş grubu okulöncesi ve ilkokul öğrencilerini kapsayan uluslararası bir projedir. Proje üyeleri 4 yabancı 10 Türk olmak üzere 14 üyeden oluşmaktadır. Yabancı üyeler, Yunanistan, İtalya, Arnavutluk ve Ukrayna’dan katıldılar. Projemiz ile öğrencilerin araştırma ve oynanması sırasında kültürel mirasımız olan yerel oyunları öğrenmeleri ve gelecek kuşaklara aktarmaları hedeflenmiştir. Böylece kültürel miras konusunda fikir sahibi olmaları, farklı kültürlerden etkilenmeleri, bilgi alışverişinde bulunmaları amaçlanmıştır. Yaparak yaşayarak öğrenmelerine imkân sağlandığı için, öğrenme ortamı eğlenceli olduğundan, bilgileri kalıcı olmuştur” dedi.

Salgın döneminde evde kalan öğrencilerimiz geleneksel oyunlarımızı ailelerinden öğrenirken, birlikte oynayarak hem aile arası iletişimleri güçlenmiş hem de kaliteli zaman geçirdiler diyen Petek, “Projemiz aile katılımları ile desteklendiği için, hem çok başarılı, hem de çok verimli bir proje oldu. Projemiz; UPUES, ERG, TEKNOFEST gibi pek çok bilimsel kongre ve toplantıya gönderilmiştir.” diye konuştu.

Öğrencilerinin anne babalarının oynadığı oyunları öğrenerek büyümesinin değerli olduğunun altını çizen İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, unutulmaya yüz tutmuş oyunların kültürel bir miras olduğunu ve bu mirasın canlı tutulması gerektiğini dile getirdi. Çalışkan, “Bu proje bizleri eski günlerimize geri döndürdü.  Geçmiş ile günümüzün, anne ve babaların çocuklarıyla buluştuğu kıymetli bu projede emeği geçen idareci ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Minik öğrencilerle topaç çeviren, mendil kapmaca ve seksek oynayan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, öğrencilerle keyifli dakikalar yaşarken adeta çocukluğuna geri döndü. Salgın dönemi sonrası okullarına kavuşan öğrencilerin oyun oynarken yaşadığı mutlulukları görülmeye değerdi.