Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘İngilizce Öğrenme Teknikleri’ konulu seminer verildi. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve Sosyoloji Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen semineri Nejat Alperen sundu.

“İlk şart İngilizceyi sevmek”

Akademisyenler ve öğrencilerin takip ettiği seminerde, hayata bir adım önde başlamak için İngilizce öğrenmenin olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Nejat Alperen, “İngilizce öğrenmek için ilk şart İngilizceyi sevmektir. Bu dili öğrenebileceğinize inanmak bu işin üstesinden gelmeniz için ilk adımınız. İkinci olarak yapmamız gereken ise İngilizce ile ilgili önyargılarınızdan kurtularak, İngilizce öğrenmenin kendi elinizde olduğunu bilmekten geçiyor.” dedi.

“Dünyada İngilizceyi anadili dışında kullananların sayısı 2 milyara yakın”

Dünyada İngilizceyi anadili dışında kullanan kişi sayısının 2 milyara yakın olduğunu söyleyen Alperen, İngilizcenin sınav İngilizcesi ve konuşma İngilizcesi olarak ikiye ayrıldığını ifade ederek, sınav İngilizcesi için genel İngilizceyi muhakkak bilmek gerektiğini belirtti.

“Bilinçaltı uyku yöntemiyle İngilizce öğrenmek mümkün”

İngilizce öğrenme teknikleri hakkında bilgiler veren Alperen, bilinçaltını etkilemeyi hedefleyen (subliminal) mesajlar ile insan beyninin uyku esnasında kayıt yaptığını dile getirerek insan kulağının belirli bir frekans aralığındaki sesleri duyabildiğini fakat beynimizin daha gelişmiş bir algılama yeteneğine sahip olduğunu kaydetti. Alperen, bilinçaltı uyku yöntemiyle insanların uyku halinde duyamadıkları sesleri bile algılama yöntemiyle öğrenmeye devam ettiğinin altını çizdi.

“Uygulayarak dil öğreniminde verim yüzde 75”

Öğrenme teknikleri üzerine değerlendirmelerde bulunan Nejat Alperen, insanların okuyarak yaptıkları öğrenmede alınan verimin yüzde 20-25, dinleyerek yaptıkları öğrenmede yine aynı şekilde verimin yüzde 20-25 olduğunu fakat uygulayarak gerçekleştirdikleri öğrenme metodunda ise elde edilen verimin yüzde 75 oranına kadar çıktığını vurguladı.

“Dil ve din ailede öğrenilir”

Anadilimizin İngilizce öğrenirken en büyük engelimiz olduğu tespitinde bulunan Alperen, eğitimin temellerinin ailede atıldığını belirterek, “Çocuklarımız İngilizceyi okullarında ders olarak görmekte. Elbette ki bu yöntem de eğitimimizin bir parçası. Fakat dil ve din ailede öğrenilir. Eğitimin temelleri öncelikle ailede atılır.” şeklinde konuştu.

“Konuşulmayan bir dil unutulmaya mahkûmdur”

Öğrencilere uygulamalı olarak İngilizce eğitim tekniklerini gösteren Nejat Alperen konuşulmayan bir dilin unutulmaya mahkûm olacağını belirterek, öğrencilerin yapması gerekenleri şöyle sıraladı: “İlk yapmanız gereken okuma ve dinleme. Cep telefonunuza veya mp3 çalarınıza 25 kelimeden oluşan iki dersi mp3 dosyası halinde aktarın. Günde bir iki saat kitaptan takip ederek o dersi kitabınızdan açıp dinlerken gözle takip edin. İkinci olarak da gece yatarken kulaklığınızı takarak uyku halinde aynı dersi sabaha kadar 6-8 saat dinleyin. Öğrenmeye başladığınızı ve İngilizceye aşinalık kazandığınızı sizler de fark edeceksiniz.”

Öğrencilerin İngilizce ili ilgili merak ettikleri soruları yanıtlayan Nejat Alperen’e, Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal tarafından plaket verilmesinin ardından seminer son buldu.