2013–2014 Eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte Ülke genelinde olduğu gibi İlimizde’ de İlköğretim Haftası kutlamaları yapıldı. “İlköğretim Haftası” etkinliklerine Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile başladı. Program Ayrancı Yatılı Bölge Ortaokulunda hazırladığı programla devam edildi. 


  Ayrancı Yatılı Bölge Ortaokulunda  düzenlenen kutlama programına Valimiz Sayın Murat Koca, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Karaman Milletvekili Lütfi Elvan, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, Garnizon Komutanı J. Kd.Alb.Mustafa Akış,Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç,Adalet Komisyonu Başkanı Suat Sonay,Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Ayrancı Kaymakamı Erkan İsa Erat, Kazımkarabekir Kaymakamı Mehmet Uslu, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Gençlik Spor İl Müdürü Kasım Aydoğdu, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, daire müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.


  Programa İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlandı. İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu’nun yaptığı açılış konuşmasında: “  Tarihte nasıl ki milletimiz dünyayı etkileyecek büyük şahsiyetler çıkarabilmişse, bugünkü gençliğimiz de geçmişimizden aldığı özgüvenle yarını inşa edecek. Geçmişten bu yana eğitimli olmak, milletleri ve devletleri ayrıcalıklı hale getirmiş, onları güçlü yapmıştır. Günümüz dünyasında da çağdaşımız olan ülkelerle yarışabilmenin hatta daha ilerisinde olabilmenin yolu bilgiyle ve ahlaki değerlerle gelişen toplum olmakla mümkün olabilir. Bunu başaramayan toplumlar geri kalmışlıkla mücadele içinde boğulup gitmişlerdir. Bu duygu ve düşüncelerle 2013-2014 eğitim-öğretim yılının Karaman’ımıza, ülkemize, tüm eğitim çalışanlarımıza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyor; sağlık ve mutlulukla başladığımız eğitim öğretim yılının yine sağlık ve mutluluk içerisinde başarılı ve verimli bir şekilde devam etmesini diliyor, saygılar sunuyorum ”dedi.
İl Milli Eğitim Müdürünün konuşmasının ardından Ayrancı kaymakamı Erkan İsa Erat, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Karaman Milletvekili Lütfi Elvan konuşmalarını yaptılar.
     Valimiz Sayın Murat Koca konuşmalarında; “ Sizler eğitimin temel yapı taşlarısınız. Eğitim-öğretim alanında yapılan her türlü fedakârlık, çaba, emek, yatırım sizler içindir. Sizler iyi birer insan oldukça ve iyi birey olmayı başarı ile taçlandırdıkça, bizler de mutlu ve huzurlu olacak, geleceğimize güvenle bakabileceğiz. Bu yüzden, sizler velilerinizin yaptığı maddi ve manevi fedakârlıkları, öğretmenlerinizin öğretme ve eğitme çabalarını, devletimizin sağladığı imkânları asla göz ardı etmeyin ve unutmayın. Birbirinizi kardeş olarak sevin, büyüklerinizi ve öğretmenlerinizi sayın. Kendinize büyük hedefler seçin ve onlara ulaşmak için durmadan, vazgeçmeden çaba göstermeye devam edin. Ama bu süreç devam ederken hiçbir zaman “Amaç için her yol mübahtır.” felsefesi içerisinde olmayın. ”dedi.
        Protokol konuşmalarının ardından Ayrancı ilçesinden bu yıl Fen Lisesini kazanan öğrencilere Vali Murat Koca ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Karaman Milletvekili Lütfi Elvan tarafından hediyeleri verildi.
       Daha sonra Vali Murat Koca ve protokol üyeleri tarafından Ayrancı Yatılı Bölge Ortaokulu bahçesinde bulunan ve yatılı pansiyon olarak yeniden düzenlenen binanın açılışı ile Ayrancı Halk Eğitim Merkezindeki Spor Salonu’nun açılışı gerçekleştirildi.
      Ayrancı Halk Eğitim Merkezinden Ayrancı Çok Programlı Lisesine geçen Vali Koca ve beraberindeler okul binasında incelemelerde bulunduktan sonra sınıflara geçerek öğrencilere yeni eğitim öğretim yılında başarılar dilediler.