Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından finanse edilen Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) ve Gaziantep Sanayi Odası, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ortaklığında yürüttüğü “Suriyeli Mültecilerin ve Ev Sahibi Toplulukların Dayanıklılıklarının Ekonomik Fırsatların Arttırılması Yoluyla Desteklenmesi” projesi kapsamında İstihdam Fuarı düzenlendi.

GSO-Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’nde (GSO-MEM) düzenlenen fuarda, proje kapsamında iş sağlığı güvenliği, gıda hijyeni, ambalaj makineleri eğitimi, meslek etiği, temel yaşam becerileri gibi eğitimler alan Türk ve Suriyeli kursiyerler, Gaziantepli sanayiciler ile bir araya geldi.

Mesleki eğitimini alan kursiyerler sanayicilerin eleman ihtiyacını karşılamak üzere firmalara yönlendirildi. Fuar 4 Aralık’ta açılış konuşmalarıyla başladı ve daha sonra Göç İdaresi İl Müdürlüğü, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü, Uluslararası Koruma, Geçici Koruma ve Muafiyet Dairesi, İŞKUR İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğü’nden yetkililer düzenlenen seminerde sanayicilere, geçici koruma altındaki Suriyelilerin çalışma izinleri, çalışma izni başvuru usulleri; geçici koruma altındaki Suriyeli mevsimlik tarım işçilerine yönelik muafiyetler konularında bilgi verdi.

Eleman istihdamında İŞKUR, KOSGEB ve diğer devlet destekleri ile yabancıların istihdamında uygulanması gereken işlemlerin uygulamalı olarak ta anlatıldığı seminerlerde sanayiciler merak ettikleri sorulara da yanıt buldu. İstihdam Fuarı’nın düzenlemesiyle sona eren proje Gaziantep sanayisine nitelikli elemanlar kazandırıldı. GSO-MEM Yönetim Kurulu Başkanı ve GSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi yaptığı açıklamada, projeyi başarılı bir şekilde tamamladıklarını ve son aşama olan İstihdam Fuarı’nı gerçekleştirdiklerini söyledi.

GSO-MEM’de Gaziantep’e mülteci olarak gelen Suriyelilere istihdam olanakları sağlamaya çalıştıklarını kaydeden Ünverdi, “Kısacası bu misafirlerimize balık vermek yerine onlara balık tutmayı öğretiyoruz. Yaklaşık 11 bin metrekare alan üzerinde kurulu GSOMEM’de 20 iş kolunda mesleki eğitimler verip sanayiye kalifiye elaman kazandırıyoruz" dedi.

Sanayide en önemli sorunlardan birisinin kalifiye insan kaynağı olduğunu belirten Ünverdi, “Geniş bir imalat yelpazesine sahip olan kentimizde her sektörde vasıflı eleman eksikliğinden söz etmek mümkün. Özellikle, yoğun rekabet ortamında, dünya piyasalarına üretim yapan ve sahip olduğu pazarların devamlılığını sağlamak isteyen firmalarımız, yeni teknolojileri takip etmek ve işletmelerinde uygulamak için, yetişmiş ve kalifiye elemana ihtiyaç duymakta. GSO olarak, bu ihtiyaçtan hareketle hem sanayimize kalifiye eleman yetiştirmek hem de sanayicilerimizin teknolojik gelişmelerine katkıda bulunmak amacıyla toplantımıza ev sahipliği yapan GSO Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezini kurduk” diye konuştu.

Proje ile hem sanayinin ihtiyacı olan elemanı yetiştirildiğini hem de ihtiyaç sahiplerine meslek kazandırdığını vurgulayan Ünverdi, bundan sonraki aşamada GSO-MEM’de mesleki eğitimlerin devam edeceğini sözlerine ekledi.