İstanbul Üniversitesi (İÜ) 2014-2015 Akademik Yıl Açılış Töreni, Beyazıt’taki Fen Fakültesi’nde düzenlendi. Akademisyenlere ve öğrencilere proje üretmeleri konusunda çalışma yapmaları gerektiğini söyleyen İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, hükümetten de bütçe konusunda destek istedi.

İstanbul Üniversitesi 2014-2015 Akademik Yılı Açılış Töreni, Beyazıt’taki Fen Fakültesi Ord. Prof. Dr. Cemil Bilsel Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, yeni eğitim öğretim yılının hayırlı olması temennisinde bulundu.

Yeni akademik yıla “Araştırma, İnovasyon, Uluslararasılaşma” sloganıyla başlayacaklarını söyleyen Rektör Yunus Söylet, “Neden bu sloganı seçtik? İstanbul Üniversitesi çatısı altında 135 binden fazla kişi yükseköğrenim görüyor. Bu gençleri en üst seviyede mezun edebilmek için hep birlikte büyük bir gayret sarf ediyoruz. Bu kadar gence eğitim vermek gurur verici. Biz bu bir araştırma üniversitesi olmak zorundayız” dedi.

Hızla gelişen teknolojinin, yeni ortaya çıkan iş alanları ve mesleklerin, bilginin çok hızlı tüketilmesine neden olduğunu dile getiren Yunus Söylet, durumun sürekli yeni bilgileri araştırmayı, bulmayı, öğrenmeyi ve toplumla paylaşmayı gerektirdiğini; proje üreten bir üniversite olarak yatırım bütçelerinin yaklaşık 15 kat arttığını kaydetti.

“Kamu sektörü, özel sektör, sivil toplum örgütleri ve üniversitelerin bir araya geldiği ve herkesin üzerine düşen görevi yaptığı ülkeler hızla gelişiyor” diyen Söylet, “Türk sanayilerin, teknolojik gelişimlerin, inovasyon merkezlerinin AR-GE merkezleri haline gelmesi gerekiyor. O zaman sürdürülebilir bir kalkınmanın, sürdürülebilir bir yaşam ve umut bağlanabilecek bir gelecekten söz etmenin mümkün hale getirilebilir. Biz de göreve geldiğimiz günden bugüne bu yolda çalışmalarımızı sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

Gelişmiş ülkelerin üniversitelerle çalıştığını vurgulayan Rektör Yunus Söylet, aynı zamanda o gelişmiş ülkelerdeki üniversitelerin farklı üniversitelerle birlikte çalışma yaptıklarını, Türkiye’de de böyle çalışmaların yapılması gerektiğini ifade etti.

“AKADEMİSYENLER VE ÖĞRENCİLER PROJE YAPMALI”

TÜBİTAK’ın üniversiteleri girişimcilik ve yenilikçilik performanslarına göre sıraladığı “Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi”, hakkında bilgiler veren Rektör Söylet, akademisyenlere ve öğrencilere proje üretmeleri yönünde çalışma yapmaları gerektiğini bunu yaparken de eğitimin aksatılmaması gerekildiğini söyledi.

“Girişmemiz lazım. Birbirimize değil, yenilikçiye, yenilikçiliğe girişmemiz lazım” diyen Söylet, “Çünkü rekabet eskisinden çok daha güçlü. Eğer biz girişimci olmazsak mutlaka bizim yapamadıklarımızı başkaları yapacaktır. Ama İstanbul Üniversitesi’ne, bizlere ve sizlere yakışan bu işini öncülüğünü de yapmamızdır” diye konuştu.

"BÜTÇE VERİLSİN 10 YILLIK PROJEMİZ VAR"

Rektör Söylet, kendi işlerini kurmak için çapa sarf eden ve kuran öğrencilere yüzde 0 faizli kredi dahil çok ciddi imkanların sağlandığını hatırlattı. Dünyada ilk 100 üniversite arasına girmek istediklerini söyleyen Yunus Söylet, “Bu yıl yapı işlerine 70 milyon civarında para harcayacağız. Projemiz yoktu. 10 yıl yetecek proje var. Yeter ki bütçe versinler. Bütçe versinler biz her yeri yenileyecek durumdayız” dedi.

Konuşmasını bitiren İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, “Dekanımızın sesi çıkmıyor. Zaten konuşamayacaktı. Onun yerine bir başkası konuşacaktı bari ben konuşayım dedim” diyerek İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Güneş adına kısa bir konuşma yaptı.

Konuşmasını bitiren Rektör Söylet, Üsküp Kiril ve Metodius Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Velimir Stojkovski’ye fahri doktora unvanı verdi.

Açılış töreni, İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Combo Orkestrası’nın konseriyle sona erdi.