Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın ve Dünya’da Nobel Eğitim Ödülü olarak da adlandırılan WISE Eğitim Ödülü’nün ilk sahibi, Bangladeş’in eğitim devrimini yapan Sir Fazle Hasan Abed, çok önemli bir anlaşmaya imza attı.

Anlaşma çerçevesinde, Kadir Has Üniversitesi ile Abed’in kurucusu olduğu Bangladeş Kırsal Kalkınma Kurulu (BRAC) Vakıf Üniversitesi öğrenci ve öğretim görevlisi değişiminin yanı sıra yoksul bölgelerde kalkınma konusunda ortak çalışma yapılması da planlanıyor.

İmzalanan işbirliği öncesinde bir konuşma yapan Prof. Dr. Mustafa Aydın, BRAC Vakfı’nın dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşlarından olduğunu belirtirken, imzalanan anlaşmanın iki taraf arasındaki dostluğun gelişimi açısından ilk adım olduğunu söyledi. Aydın, dünyada Nobel Eğitim Ödülü olarak da adlandırılan WISE Eğitim Ödülü’nün ilk sahibi Bangladeş’in eğitim devrimini yapan Sir Fazle Hasan Abed’in kendi birikimlerini kullanarak Bangladeş Kırsal Kalkınma Kurulu’nu (BRAC) kurduğunu ve şu anda dokuz ülkede yaklaşık 140 milyon insana ulaşan kırsal kesimdeki yoksul insanların eğitilmesiyle yaşam kalitelerini iyileştirmeye yönelik yaşam boyu sürecek kampanyayı başlattığını vurgulayarak iki üniversite arasında da bu deneyimin paylaşılacağını ifade etti.

İmza töreninin ardından ‘Yoksullukla Mücadelede Kalkınma Örgütlerinin Güçlendirici Etkisi’ konulu bir seminer veren Sir Fazle Hasan Abed, BRAC Vakfı’nın dünyanın en büyük sivil eğitim sağlayıcılarından biri haline geldiğini ve çeşitli seviyelerdeki 10 milyondan fazla öğrencinin eğitimine doğrudan katkıda bulunduğunu anlattı.

Abed çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi:

“Şu anda, Bangladeş’teki 25 bin BRAC ilkokullarında yüzde 70’i kızlardan oluşan yaklaşık 750 bin çocuk kayıtlı. Geçme notları devlet ilkokullarından büyük ölçüde daha yüksek ve neredeyse hepsi orta öğretim okullarında eğitimlerine devam ediyor. BRAC, işini okul öncesi eğitim, ilkokul sonrası ve devam eğitimine genişletti ve kızlar için yetişkin geliştirme merkezi kurdu.”

Konuşmasında, insanların hayatlarını kendi hayatıymış gibi önemseyerek değiştirmek istediğini vurgulayan Abed, vakfın sağladığı imkanlardan bahsetti. Abed “Yoksul insanların, yoksulluktan kurtulmaları amacıyla sunulan bir yöntem olarak görülen mikro-finans imkanının, parayı kullanabilmek için verilen eğitim, işsizliği azaltabilmek amacıyla yeni sektörlerin kurulması ve kişilerin girişimciliğini arttırabilmek adına sağlanan imkanlar BRAC Vakfı’nın sağladığı temel imkanlar” dedi.

Bu imkanları nasıl sağlandıklarını da anlatan Abed, mikro-finans imkânını haftalık olarak sunarak, başarılı olduklarını söyledi. Abed, işsizliğe çözüm olabilmesi adına tarım sektörüne yönelen BRAC Vakfı’nın yüksek kaliteli tohum üretip, bunları farklı ülkelerdeki fabrikalarda destekleyip, üretimi arttırmak üzere yaptıkları çalışmaları özetlerken, çocuk yaştaki ölüm oranlarını azaltmak için de anneleri bilgilendirme etkinlikleri yaptıklarını belirtti.