MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilen motorlu taşıt sürücü kursu "e-sınav"ları bundan sonra 81 ilde yapılacak.

Daha önce Karaman’da Atatürk İlkokuluna kurulan e-sınav merkezi, şimdi tüm illerde faaliyete geçirilmesiyle, motorlu taşıt sürücü kursu sınavlarının kağıt ve kalemle yapılması sonlandırıldı.

MALİYETLER DÜŞTÜ

Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü okul ve kurumlarıyla birlikte kağıt ve zaman israfını önleyecek Doküman Yönetim Sistemine geçişinin ardından şimdi de Milli Eğitim Bakanlığınca ehliyet alacak adaylara uygulanan direksiyon uygulama sınavı değerlendirmelerini, tablet bilgisayarlarla yapmaya başladı.

Karaman’da 24-25 Mart tarihlerinde ilk kez tablet bilgisayarlarla Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Uygulama Sınavı gerçekleştirildi. Sınavda adayların araca ilişkin teknik bilgileri, kalkış yapma, direksiyon hakimiyeti, şerit izleme ve değiştirme, kavşaklara yaklaşma, sollama, hız kuralları, ani fren yapma, geri park etme gibi çeşitli becerileri ölçüldü.

Karaman İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, direksiyon uygulama sınavı değerlendirmelerinin daha önce her kursiyer için hazırlanan 3 evrak üzerinden yapıldığını, 2018 itibarıyla Karaman’da adayların direksiyon uygulama sınav değerlendirmelerinin ilk kez tablet bilgisayarlarla yapıldığını belirtti.

Tablet dönemi ile birlikte, toner, kağıt ve fotokopi masraflarında tasarruf sağlandığının altını çizen Kurt, önceki uygulama ile tablet dönemini karşılaştırarak, adayların, e-sınav uygulaması sayesinde sınava randevu sistemiyle en yakın tarihte girebilecek ve sonuçlarını sınavın hemen ardından öğrenebileceğini kaydetti.

ZAMANDAN TASARRUF

Kullanıcı dostu bilgisayar arayüzü ile adayların, cevap kağıdında yanlış işaretleme, işaretlemeyi unutma gibi hatalardan da kurtulacağını söyleyen Kurt, bilgisayar kullanmayı bilmeyenler bile soruları rahatlıkla cevaplayabileceğini belirtti.

E-sınavlarda, işitme engelli vatandaşlar için görsel, video, animasyon ve işaret diliyle sorular yer alacağını ifade eden Kurt, "Bu sayede sınav komisyonları, değerlendirmelerini tablet bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirildi, adayların sınav başarı durumları elektronik ortamda ve anlık olarak merkezi modüle iletilmiş oldu. Tablet uygulamasıyla 35 dakika süren sınavın sonuçları, Milli Eğitim Bakanlığının elektronik sistem ağı MEBBİS´e, oradan da anlık olarak Polis Bilgi Sistemi olan PolNet´e aktarıldı. Böylece zamandan da büyük tasarruf sağlanmış oldu. Yeni uygulama hem komisyon üyeleri hem de sınava giren adaylarında büyük beğenisini topladı” diye konuştu.