Kağıthane Belediyesinin Prof. Dr. Orhan Kural ile liselere yönelik düzenlediği “Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele Konferansları”, yeni eğitim-öğretim döneminde Cengizhan Anadolu Lisesi’nde başladı.

Kağıthane Belediyesinin her yıl düzenli olarak gerçekleştirdiği Prof. Dr. Orhan Kural ile liselere yönelik “Yaşanabilir Bir Çevre İçin El Ele Konferansları”, 2017-2018 eğitim-öğretim döneminde Cengizhan Anadolu Lisesi’nde başladı. Bu yıl ilçedeki 10 farklı okulda gerçekleştirilecek konferansların ana konusunu çevre bilinci ve sağlıklı beslenme oluşturuyor. Konferansa katılan Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, Prof. Dr. Orhan Kural’a katılımlarında dolayı teşekkür ederek öğrencilerle bir süre sohbet etti. Konferansın açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Orhan Kural öğrencilerle bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

“Buradaki gençlerimizi dürüst vatandaş olmaya davet ediyoruz”

Yurttaşlık bilgisinin önemine değinen Prof. Dr. Orhan Kural, “Okulların birinci görevi eğitim-öğretim değildir. Buradaki gençlerimizi dürüst vatandaş olmaya davet ediyoruz. Yanlışlıkla mücadele etmeye, doğruları da tasdiklemeye ve desteklemeye davet ediyoruz. Çünkü sadece okullar okul derslerinden ibaret değil. Yurttaşlık bilgisi diye bir ders var. Bir amca yere tükürüyorsa yanına gidip ‘Amca yanlış bir şey yaptınız. Yere bir şey düşürdünüz’ demeleri lazım. Bir taksi şoförü arabada sigara içiyorsa çocukların tepki göstermesi lazım. Yurttaşlık bilgisi böyle bir şey. Çocuklar olmadan bu iş yürümez. Halkın benimsemesi lazım. Yasalar çıkar ama uygulamasını halk yapar” dedi.

Konferansın çocuklara katacağı değerlerden söz eden Prof. Dr. Kural, “Bir defa şunu öğrenmiş olacaklar. Fast food’un ne kadar zararlığı olduğunu, kolaların ne kadar zararlı olduğunu, israfın Müslümanlık’ta olmadığını, insanın ihtiyacı olduğu kadar alması gerektiğini, popüler kültürü değil kendi kültürümüzü sahiplenmeyi öğrenecekler. Ağaç sevgisini öğrenecekler. Hayvanları, özellikle onların dilleri yok, onları sahiplenmek, artan yemekleri vermeyi öğrenecekler. Belediye başkanımız şu an onu yapıyor. Onların dua edebileceğini öğrenecekler. Farklılık yaratmayı öğrenecekler. Yanlış yapıldığı zaman gidip onlara anlatmayı öğrenecekler” dedi.