Karaman Anadolu Mektebi öğrencilerinin sunumları ile gerçekleşen "Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov" il paneline İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İl Kültür Müdürü Burhan Yemiş, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, okul müdürleri, okul koordinatörleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Anadolu Mektebi Okul Koordinatörü İsmail Hakkı Kunt’un sunumuyla gerçekleşen programın açılış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt yaptı. Anadolu Mektebi’nin kuruluşu ve projenin ilerleyiş sürecine ilişkin bilgiler veren Abdurrahman Kurt, ilimizde 6 okulda çalışmaların genişleyerek sürdüğünü ifade etti.

“ANADOLU’NUN KÜLTÜREL SINIRLARI, KIRIM’A VE KIRGIZİSTAN’A KADAR UZANIR”

Anadolu Mektebi’nin sıradan bir okuma faaliyeti olmadığını vurgulayan Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, bilinçli, anlayarak, özümseyerek, değerlendirerek, okuduklarını bu panellerle aktararak gerçekleştirilen bir okuma projesi olduğunu ifade etti. Anadolu Mektebi’nin yazarları Cengiz Dağcı ve Cengiz Aytmatov’la Anadolu’nun kültürel sınırlarının Kırım’a ve Kırgızistan’a kadar uzandığını dile getiren Abdurrahman Kurt, bu coğrafya insanlarının ortak hisleriyle Anadolu yazarları olduğunu söyledi.

Konuşmanın ardından Anadolu Mektebi’nin kısa filmi sonrasında Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Rüya Tokgöz’ün oturum başkanlığında; Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Nisa Duran “Sevgi Emek İster” konulu panel metnini, İrfan Ataseven Anadolu Lisesi öğrencisi Kübra Gezer “Cengiz Aytmatov ve Motifleri” başlıklı panel metnini, 15 Temmuz Şehit Muhammet Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Ceylin Kuru “Savaşın Yazarı” başlıklı panel metnini,  İrfan Ataseven Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Dağ “Kadının Aytmatov’un Eserlerindeki Rolü” başlıklı panel metnini, Karaman TOBB Fen Lisesi öğrencisi Çağla Onuralp ise “Cengiz Aytmatov ve Hayat” başlıklı panel metnini misafirlerle paylaştı.

“EMEĞİNİZİ TANIYOR MUSUNUZ?”

Öğrencilerin başarılı sunumlarının ardından değerlendirme konuşması yapan İl Kültür ve Turizm Müdürü Burhan Yemiş, Anadolu Mektebi Yazar Okumaları projesi değerlerinden bahsederek esas olanın Anadolu gibi yaşamak olduğunu dile getirdi. Panelist öğrencilerin sunumlarını değerlendiren İl Müdürü Burhan Yemiş, “Cengiz Aytmatov eserlerinde ‘gerçek’ten daha çok hayalleri olmayan insanları anlatır. Evet sevgi emek ister, sevginin emek olması tanımakla ilgilidir. Emeğinizi tanıyor musunuz? Ben sevgimin emeğini veriyor muyum? Sevdiğiniz beş şeyin emeğini veriyor musunuz, bunu kendimize zaman zaman sormalıyız.” dedi.

“HAYATIMIZDA KÜSTÜRDÜĞÜMÜZ BULUTLA VAR MI?”

Cengiz Aytmatov’un insanı anlatmada çok başarılı olduğunu vurgulayan Burhan Yemiş, “Aytmatov bizleri farklı yerlere mi götürmek istiyor yoksa farkında olmadan farklı yerlere gidenlerimizi olmamız gereken yere mi getirmek istiyor. Bence olmamız gereken yere davet ediyor. Onun için gelenek, kök çok önemlidir. Cengiz Han’a Küsen Bulut eserine bakarak acaba bizim küstürdüğümüz bulutlar var mı? Başımızda gölge olan fakat küstürdüğümüz için yanıp kavrulduğumuz neler oldu, neleri yaşıyoruz? Aytmatov, bekleyenler kadar beklenenleri de anlatır. Ayrıca o sadece savaş, acı ve sıkıntıları değil güzelliklerden de bahseder, bunu da göz önünde bulundurmalıyız, umudu ve güzellikleri yaşatmak, çoğaltmak için kitaplar ve yazarlar vardır.” diyerek sözlerini tamamladı.

Panel sunumlarının değerlendirmesinin ardından günün anısına verilen hediyeler ve çekilen fotoğraflarla program sona erdi.