Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Prof. Dr. Erdal Zorba tarafından ‘İnsan ve Spor’ konulu konferans verildi. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulunca düzenlenen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Selahattin Akpınar, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Seyfettin Turan, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.
“Kişinin kendini iyi hissetmesi yaşama doyumuna bağlı”

Türkiye Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba, federasyon olarak insanların yaşam kalitelerini yükseltmek için üç yaşından doksan üç yaşına herkese ulaşmaya çalıştıklarını belirterek, ayrıca korunmaya muhtaç 7450 çocuğu topluma kazandırmak amacıyla çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Sadece sporu yaygınlaştırma amacında değil, beden eğitimi mezunlarına iş kapısı açma hedeflerinin de bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Zorba, slaytlar eşliğinde düzgün beslenme ve sağlıklı yaşam için ipuçları verdi.

Kişinin kendini iyi hissetmesinin yaşama doyumu ya da doyumsuzluğu ile doğrudan bağlantılı olduğunu hatırlatan Zorba, “Mutluluk ya da mutsuzluk yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktördür. Sağlıklı yaşam, hastalığın olmaması yanında, kişinin fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan aktif olmasını, kendisini iyi hissetmesini ve yaşam memnuniyetini kapsar.” dedi.

“İnsanlar için en güzel şey sevgidir”

İnsanların sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmesi için yaşama pozitif bakabilmelerinin önemine değinen Prof. Dr. Zorba, kişilerin yaşam kalitelerini gösteren faktörlerin başında fiziksel ve maddi iyilik hali, psikolojik durum, sosyal yaşama katılımı sağlayan aktivitelerde tatminkârlık ve boş zaman aktivitelerinin geldiğini söyledi.

Prof. Dr. Zorba ayrıca sağlıklı ve uzun ömürlü olmak için düzenli yaşam alışkanlıklarının, fiziksel özellikler, çevresel ve kalıtımsal özellikler ile tedavi servislerinin etkilerinden bahsetti ve “Düzenli yaşam alışkanlıkları insan yaşamını büyük ölçüde etkiliyor. İnsanlar hayata daima pozitif bakabilmeli. Gülümsemeyi, tebessüm etmeyi bilmeli. İnsanlar için en güzel şey sevgidir. Karşımızdaki insanlara sevgimizi gösterebilmeliyiz ki insanların sevgisini de hissederek mutlu olabilelim.” şeklinde konuştu.

“İnsanları ihtiyarlaştıran, ideallerinin gömülmesidir”

Gençliğin, hayatın belli bir çağı ile ilgili olmadığına değinen Prof. Dr. Zorba, insanın kendine olan güvenini hiçbir zaman kaybetmemesi gerektiğini hatırlatarak, “Hiç kimse fazla yaşamış olmakla ihtiyarlamaz. İnsanları ihtiyarlatan, ideallerinin gömülmesidir. Seneler cildi buruşturtabilir fakat heyecanların teslim edilmesi ise ruhu buruşturur.” diye konuştu.

“Türkiye obezite sıralamasında 7’nci”

Dünya obezite oranlarından örnekler aktaran Zorba, dünya çapında obezite oranın yüzde 18 olduğunun altını çizerek, “İngiltere yüzde 20 ile ilk sırada. İngiltere’yi yüzde 12 ile İsveç, yüzde 40 ile İtalya takip ediyor. Türkiye ise obezite sıralamasında yüzde 35 ile 7’nci sırada yer alıyor.” dedi.

Obezitenin en belirgin sebebinin kötü beslenme olduğunu söyleyen Prof. Dr. Zorba, kötü beslenmenin yanı sıra bedensel ve fiziksel aktivitelerinin azalması, hormonal bozukluklar, hastalık ve yanlış ilaç kullanımı gibi faktörlerin de obeziteye yol açabileceğinin altını çizdi.

“Kimliğinizdeki yaşı önemsemeyin”

İnsanların genç kalabilmesi ve sağlıklı olabilmesi için hayattaki olumsuzluklara takılmadan yaşamaları gerektiğini hatırlatan Prof. Dr. Zorba, “Her şeye rağmen daha genç olmak için kimliğinizdeki yaşınızı önemsemeyin; düşüncelerinizle, merakınızla, coşkularınızla, zevklerinizle ve hatta giyiminizle genç yaşamaktan asla vazgeçmeyin. Her gün yeni bir şey öğrenin, daima bir amacınız olsun. Yeni alışkanlıklar edinmekten korkmayın. Güneşten korunun, iyi beslenin.” tavsiyelerinde bulundu.

Erdal Zorba’ya, Rektör Sabri Gökmen’in plaket vermesinin ardından konferans sona erdi. Konferans sonrasında Prof. Dr. Erdal Zorba, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’i makamında ziyaret etti.