Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 2023 Eğitim Vizyonu’nda yer alan mesleki ve teknik eğitimin niteliğini artırmaya dönük gerçekleştirilecek işbirliği kapsamında MEVKA tarafından hibe alan 8 projeyle hem mesleki eğitimin niteliği arttırılacak hem de öğrenciler öğrenim gördüğü sektörlerde istihdam edilecek.

Dijital devrimi yaşayan dünya şartlarına ayak uyduran Türkiye, özellikle insansız hava araçlarında büyük atılımlar gerçekleştirirken Karaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu alanda ortaya koymuş olduğu projelerle hem mesleki eğitime iş garantisi getirecek hem de öğrencilere çağın getirdiği şartlarda eğitim ortamları hazırlayacak. İHA üretim atölyesi ve Otonom İHA Yapay Zekâ ve Simülasyon Atölyesinin kurulmasından, Robotlu Kaynak Otomasyon Sistemlerine, Kaynak Simülasyon Atölyesinde yetişecek öğrencilerden savunma sanayi için yazılım alanında çalışan bireyler yetiştirilmesine kadar can alıcı projelerle 5 milyon 250 bin 453 TL’lik dev bütçeye sahip projeleri hayata geçiriyor.

Farklı sektörlerde yer alan 21 özel firma işbirliği ile ilk etapta 37 öğrencinin istihdamını sağlayacak projeler şu şekilde:

OTONOM İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI BAKIM VE ONARIMI İÇİN NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞI YETİŞTİRİLMESİ PROJESİ:

Temiz Ünlü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yürüteceği projeyle otonom İHA üretim atölyesi ve otonom İHA yapay zeka ve simülasyon atölyesi kurulacak. Kurulacak atölyede öğrenciler; İHA yapımı, tamiri, bakımı, otonom İHA yazılımı ve İHA sistemleri ve simülasyon teknolojileri gibi birçok konuda kazanım elde edecekler.

21. YÜZYIL ROBOTLU KAYNAK OTOMASYON SİSTEMLERİ PROJESİ:

Karaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tarafından yürütülecek proje kapsamında robotlu kaynak otomasyon sistemleri atölyesi kurulacak ve kurulan atölye sayesinde öğrenciler ulusal ve uluslararası yarışma programlarında başarı göstermeleri sağlanacak.

MESLEKİ EĞİTİMDE ENDÜSTRİ 4.0 İÇİN BİZ DE VARIZ PROJESİ:

Karaman Mesleki Eğitim Merkezinde kaynak simülasyon atölyesi kurularak öğrencilerin ve sektörün endüstri 4.0 yolunda kalifiye işgücü olarak yetişmelerine katkı sağlayacak kaynak simülasyon, programlama, katı modelleme, autocat gibi mesleki iş ve işlemlerde yenilikçi eğitimler verilecek.

SAĞLIKLI YAŞAM İÇİN ÜRETİM ATÖLYESİ PROJESİ:

Nefise Sultan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin yürüteceği proje çerçevesinde bir üretim atölyesi kurularak yiyecek ve içecek hizmetleri alanın teknolojik uygulamalar ve birebir üretime katkı ile kurumsal kapasitesi artırılacak.

Ayrancı’nın Sesi, İstihdamın Nefesi Mesleki Eğitim Projesi:

Projeyle Ayrancı Çok Programlı Anadolu Lisesi elektrik elektronik bölümünde eğitim gören öğrencileri için kontrol edilebilir ve programlanabilir elektrik devreleri üzerine yeni bir atölye kurulacak. Öğrencileri mesleki Eğitimin yanında girişimcilik eğitimleri de verilecektir.

GELECEĞİN YAZILIMCILARI YETİŞİYOR PROJESİ:

Proje kapsamında Başyayla Mehmet Akif Ersoy Çok Programlı Anadolu Lisesine yazılım atölyesi kurularak yazılımcı ara eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik savunma sanayii için bu alanında çalışan bireyler yetiştirilmesi sağlanacak.

TASARIMDA EĞLENCELİ YOLCULUK PROJESİ:

Proje ile Karaman Bilim ve Sanat Merkezine yazılım ve havacılık, ahşap ve 3D yazıcı ile elektronik alanlarında üç tema belirlenecek ve belirlenen temalara uygun eğitim sınıfları kurulacak.

ERMENEK’TE MESLEKİ EĞİTİM İMALAT İLE BULUŞUYOR PROJESİ:

Ermenek İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün uygulayacağı proje ile kurulumu yapılacak ahşap CNC atölyesinde, makine operatörlerinin bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik yeni teknolojilere uyum sağlamak, imalat sanayiinin gelişmesi için kalifiye işgücü elemanı yetiştirme amaçlı eğitimler verilecek.