Dünyanın en büyük 2. havacılık festivali olan TEKNOFEST'e ev sahipliği yapacak Gaziantep'teki yarışmalar için, lisede çalışmaları devam eden 'Karaman Ongun Kuşu' adlı İHA için son hazırlıklar yürütülüyor.

Daha önceki MEB Robot yarışmalarında da drone ve birçok kategoride birincilik ve üçüncülükleri olan okul, bu yarışmadan da dereceyle dönmeyi hedefliyor. Yarışmada bir İHA'nın belirlenen koordinatlarda otonom olarak ilerleyerek belirlenen noktalara yükünü bırakması ve tekrar kalktığı noktaya inmesi gibi bir dizi görev bulunuyor.

Okul öğretmenleri İsmail Ay ve Hakan Atçeken yönetiminde 12. Sınıf öğrencileri Mehmet Ali Aladağ, Emre Barış Bozkurt ve Furkan Karademir, bu görevleri okul bahçesinde kurdukları yer kontrol istasyonundan yapmayı başararak çalışmalarını sürdürüyor.

Lise Müdürü Bülent Karademir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yarışmaya 79 takım katılmaya hak kazandığını ve lisenin bu okullardan bir tanesi olduğunu söyledi.

Lisenin pandemi sürecine rağmen yoğun çalışarak TEKNOFEST’e hazırlandığını ifade eden Karademir, şunları kaydetti:

"Lise olarak son dört yıldır yaptığımız çalışmalarla çok ciddi bir noktaya geldik. Özellikle insansız hava aracı kategorisindeki çalışmalarımızla TEKNOFEST kapsamında Gaziantep’te düzenlenecek olan TÜBİTAK 1. Liselerarası İHA yarışmasına dokuz lise bu yarışmaya katılma hakkı kazandı. Bu konuda çok ciddi bir veri tabanımız oluştu. Çok güzel bir çalışmamız var. Türkiye’deki meslek liseleri içerisinde dokuz lise bu yarışmaya kabul edildi. Dokuz okuldan bir tanesi de bizim okulumuzdur. Bu çalışmada emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ederim."

Öğretmenlerden Hakan Atçeken ise TEKNOFEST kapsamında düzenlenen birinci liseler arası insansız hava aracı yarışmasına katıldıklarını dile getirerek, "İlimizden katılan tek okuluz. Toplamda yarışmaya katılacak dokuz lise var. Öğrencilerimizle yaklaşık iki aydır kesintisiz bir üretim ve programlama süreci geçirdik. Pandemi koşullarında zor oldu ancak öğrencilerimiz tasarlamadan, modellemeden, çizim kesim ve montajına kadar İHA'mızın tüm parçalarını ürettiler" dedi.

"İSTERSEK BUNU BİR KARGO TAŞIYAN İHA'YA ÇEVİREBİLİRİZ"

Atçeken, İHA'nın aynı zamanda programlamasını gerçekleştirdiklerini aktararak, şöyle konuştu:

"Bir otomon İHA ürettik. İHA belirli koordinatlara gidip belirli görevleri yapıp tekrar kalktığı yere inebilecek kabiliyette. Bunu tamamen öğrenci ve öğretmenlerimizle başardık. Bu bizim için yeni ufuklarında yolunu açtı. Örneğin kargo taşımacılığı yapan İHA'ların artık bir modelini yaptık. İstersek bunu bir kargo taşıyan İHA'ya çevirebiliriz. İstediği konuma gidip geri gelebilir. Buna benzer İHA'ların artık daha çok hayatta kullanımı söz konusu olacak. Büyük şirketler artık İHA ruhsatlarıyla kargo taşımacılığı ve canlı organ taşımacılığı gibi çok hızlı yapılabilecek işlerin ruhsatlarını aldılar. Okulumuz bu anlamda ilkleri başardı. İlde ilk İHA'yı üreterek yarışmaya gireceğiz."

Öğrencilerden Mehmet Ali Aladağ da 2 aydır İHA üzerinde çalıştıklarını belirterek, "Modellemesi ve diğer işlemlerini öğretmenlerimiz ve öğrenci arkadaşlarımızla beraber yaptık. Pandemi koşullarında zor oldu ancak çok güzel bir İHA ortaya çıkardık. Yarışmada da derece almayı umut ediyoruz" şeklinde konuştu.