Karaman’da Hayrât Vakfı ile Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol kapsamında düzenlenen Osmanlı Türkçesi kurslarını başarıyla tamamlayan kursiyerler belgelerini aldılar.
Osmanlıca kurslarına Karaman’da yoğun ilgi olduğunu kaydeden Hayrât Vakfı Osmanlıca Kursları İl Koordinatörü Erkan Şeker, Türkiye’de 300’den fazla merkezde bugüne kadar ülke genelinde 130 binden fazla kursiyerin bu kurslara kayıt yaptırdığını belirtti.

Dilin, milletin hatırası, ruhu, özü ve mayası olduğunun altını çizen Şeker, “Lisan ve yazısını kaybeden bir millet, hafızasını kaybetmiş demektir. Böyle bir millet, kendi kültürüne ve tarihine yabancılaşır, geçmişte ne olduğunu unutur, bugün ve gelecekte ne olacağını bilemez hale gelir. Osmanlıca; Türklerin yüzyıllar boyunca geliştirdikleri özgün bir dilidir. Hem Arapça’dan hem Farsça’dan faydalanmış ama ikisi de olmamıştır. Gelecekle geçmiş arasındaki köprüyü sağlam kurabilmenin yolu, tarihî Osmanlı Türkçesi’ni okuyup, anlayabilmekten geçmektedir.”

‘Bana Osmanlı arşivini verin, size bir kültür imparatorluğu kurayım’ 

Milletleri millet yapan temel esaslardan birisinin de o milletin kullandığı dil ve alfabesi olduğuna vurgu yapan Şeker, Prof. Dr. Halil İnalcık’ın “Bana Osmanlı arşivini verin, size bir kültür imparatorluğu kurayım” sözüne atıfta bulundu.

Karaman'da 314 kişi sertifika aldı

Karaman’da 23 Mayıs 2012’de ilk kursu açtıklarını hatırlatan Şeker, “Bu  gün 4. dönem kurslarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Karaman’da  kurslarımıza bugüne kadar toplam 619 kişi  kayıt  yaptırmıştır. Devam eden kursiyerlerimizin hepsi de yapılan sınavlardan başarıyla geçerek sertifikalarını almaya hak kazanmışlardır. Bugüne kadar belge alanların sayısı 314’tür. Bu kursların ilimizde icrasında bizlere destek veren yerel yönetim ve idarecilerine, Karaman Halk Eğitim Müdürlüğü idareci ve personellerine; Karaman İmam Hatip Lisesi idareci ve personellerine, halkımıza ve basınımıza göstermiş olduğu ilgiden dolayı teşekkür ederiz. Öğrencisinden emeklisine, esnafından bürokratına bütün hemşehrilerimizi kurslarımıza bekliyoruz” dedi.

Yeni dönem kurs kayıtları 2014 Şubat’ında

Kursiyerlerden herhangi bir ücret talep edilmediğini belirten İl Koordinatörü Şeker, yeni dönem Osmanlı Türkçesi kursları ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Osmanlıca kurslarımız, 4 programdan (kurdan) oluşmaktadır:
1. Aşama: 64 saat olup, Osmanlıca'yı hiç bilmeyenler için, Osmanlıca yazılan kolay metinleri kısa sürede okuma aşamasıdır.
2. Aşama: 64 saat olup, Osmanlıca'yı az da olsa bilenlerin başvuracakları aşamadır. 
3. Aşama: 96 saat olup, Osmanlıca’ya girmiş Arapça ve Farsça kelimelerin imlasının anlatılacağı aşamadır.
4. Aşama: 64 saat olup, Osmanlıca yazılmış arşiv ve edebi metinleri okuyabilme aşamasıdır. Bu, en son seviyedir. Bu seviyeye katılabilmek için ilk üç seviyeyi bitirmiş olmak şarttır. Yeni dönem için kayıt yaptırmak isteyenler Şubat ayından itibaren Halk Eğitim Merkezi'ne ya da  www.osmanlicaegitim.com adresinden kayıtlarını yaptırabilirler.”