Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) talimatıyla Karaman’ın en eski lisesi olan Karaman Lisesi’nde, geçmiş yıllara ait ders kitapları ve eğitim materyalleri, tarihi doküman, yayın, kitap, dergi, rehber, broşür, katalog, fotoğraf ve video filmlerin yer aldığı "İl Eğitim Tarihi Müzesi" kurularak açılış töreni gerçekleştirildi.

Açılış törenine, Vali Fahri ve Hanımefendi Zehra Meral, Karaman İl Emniyet Müdürü Fikret Bayraktar, Karaman İl Jandarma Komutanı Albay İlhan Şen, İl Genel Meclisi Başkanı Celalettin Güngörer, Karaman Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğu, Karaman İl Müftüsü Muhammet Lutfi Ketenci, Karaman Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Hayati Kısacık, Karaman Sağlık Müdürü Dr. Hasan Arslan ve daire müdürleri katıldı.

Açılış kurdelesinin kesilmesi ile katılımcılar müzeyi gezerek bilgiler aldı.

Müze hakkında bilgi veren İbrahim Bey İlkokulu Öğretmeni Osman Ülkümen, “Müze çalışmasına ilk başladığımız zaman elimizde sadece bir beyaz kağıt vardı. Kısa süre içerisinde çeşitli okullar gezerek tamamen eğitim materyalleri ve eski resimler de dahil toplayıp bu güzel müzeyi ilimize kazandırdık. 1900’lü yılların başından başlayıp günümüze kadar kullanılan tüm eğitim materyalleri, diploma örnekleri, kütük örnekleri gibi malzemelerin tamamını sergilemeye çalıştık.” dedi.

YILLIK DERS PLANLARINA İŞLENECEK

Açılışı gerçekleşen müzede, milli, manevi ve kültürel değerleri benimseyen, koruyan ve geliştiren, sanat ve kültür eserlerini tanıyan, mantık ve beğeni duygusu gelişmiş bireyler yetiştirilmesine katkı sunulması hedefleniyor.

Müzelerin öğrenci ve öğretmenler tarafından ziyaret edilmesi amacıyla bakanlık tarafından gerekli planlamalar, duyurular ve izin işlemleri öğretim dönemi boyunca sürdürülecek. Ortaöğretim kurumlarındaki öğretmenler için yaratıcı drama ve müze eğitimi seminerleri düzenlenecek.

Müzelerde işlenecek dersler, ünite ve kazanımları gelecek öğretim yılı başında yapılacak il zümre başkanlar kurulunda belirlenerek, okul zümrelerine duyurulacak ve ünitelendirilmiş yıllık ders planlarına işlenecek. İşlenen derslerin eğitim öğretime katkısı ile ilgili okul raporları öğretim yılının son haftasında iI milli eğitim müdürlüklerine gönderilecek.

Vatandaşların da ellerinde bulunan tarihi eğitim malzemelerini müzeye bağışlamaları belirtildi.