Ekonomi ve Yönetim Topluluğu tarafından düzenlenen programa konuşmacı olarak Ege Üniversitesi Türk Dünyası Sosyal, Kültürel ve Siyasal İlişkiler Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nadim Macit katıldı. KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Esengün, üniversitenin akademik ve idari personeli ile çok sayıda öğrencinin dinlediği konferansta Prof. Dr. Nadim Macit, din ve diplomasi hakkında önemli yorumlar yaptı. 

Din ve diplomasi konularının fazla bilinmeyen, ilgi çeken, aynı zamanda da hassas konular olduğunu belirten Macit, inanç esaslarını aktaran din ilminin, diğer ilimlerin merkezinde olduğunu söyledi. Dünyadaki modernleşme öncesi ve sonrası dönemler hakkında bilgiler vererek, din ve diplomasi uygulamalarının siyaseti, ekonomiyi ve insanları ne şekilde etkilediği konusunda örnekler sundu.

Prof. Dr. Nadim Macit “Amerika’daki diplomatlar, devlet politikalarında din kavramını mutlaka kullanma taraftarıdır. Sadece Hristiyanlık değil, Yahudilik ve İslam da politikalarının hep içindedir. Batı devletlerinin ekonomik başarıları, üç ilahi dini kontrol altına almalarıyla ilgilidir” dedi. İslam coğrafyasında marksist ideolojiye karşı bir politik cephe oluşturulduğunu da açıkladı.

Dinin, uluslararası politikanın en önemli aracı olduğunu sözlerinde sıkca vurgulayan Macit, Polonya’da her sektörde yaşanan devrimin nedenini açıklarken “Uzun yıllar boyunca Vatikan’daki papalar, hep İtalyan asıllı olmuştur. Polonya kökenli bir Papa, ülkesindeki Katoliklerle iletişime geçip dinî içerikli desteklerle Polonya’da önemli devrimler gerçekleştirmiştir” dedi.

Prof. Dr. Nadim Macit, Çin’i “yeni dünyanın ötekisi” olarak tanımladı. Çin’in kültürünün küresel kültür olmaya uygun olmadığını ve bu nedenle Batı dünyasının “yeni ötekisi”nin İslam coğrafyası olduğunu örneklerle açıkladı.

İncil ve Tevrat’tan bazı ayetleri açıklayan Macit, bu ayetlerde yeryüzünden sürülmesi istenen halkın Türkler olduğunu, Türklerin Batı’ya rağmen demokratikleşebildiğini açıkladı.

Konferans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik’in, konuşmacı Prof. Dr. Nadim Macit’e plaket takdimi ile son buldu.