"2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından hazırlanan programda Araştırmacı Tarihçi Yazar Osman Ülkümen program yönlendiricisi Muhammet Ali Orak'ın sorularını yanıtladı.

KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonu’ndan canlı yayınlanan ve üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından da eş zamanlı olarak verilen programda 'Karaman Türkmenleri' konusu ele alındı.

"KARAMAN BİR ŞAHIS ADI OLMAYIP BÜYÜK BİR BOYUN ADIDIR"

Araştırmacı Tarihçi Yazar Ülkümen, "Karaman bir şahıs adı olmayıp büyük bir boyun adıdır. Türkistan’dan Anadolu’ya ve Balkanlara hatta Kafkasya’ya kadar Karaman adına bir şekilde rastlanır. Köklü bir tarihe sahip Karamanlıların eski tarihi ne yazık ki karanlıkta kalmıştır. Eski Türk destanlarında Karamanlılar sıklıkla geçmekte ve tarihlerinin gerçekleri ortaya çıkmaktadır. Karamanlıların ilk Altay Dağları İrtiş Irmağı çevresinde yer aldığı, sonra Sirderya boylarında yaşadığı, Nogaylara komşu olduğu, Karadağ’ın bugün Güneybatı Kazakistan topraklarında olduğu, buradan Mangışlık’a geldikleri, bu nedenle de Karamanlıların Azerbaycan’a gelmeden evvel bu bölgelerde yaşadığı, anlaşılmaktadır. Azerbaycan bölgesinden de Tuğrul Bey’in akınlarına katıldığını, Artukoğulları içerisinde yer aldığını buradan da 1228 yılında Ermenek, Gülnar, Mut, Silifke ve Karaman’ın Güneyindeki Toroslara yerleştiğini görüyoruz. Karamanlıların Anadolu'daki yerleşimlerine ait kesin tarih Birinci Alâeddin Keykubat zamanına rastlamaktadır." dedi.

"KARAMAN VE ÇEVRESİNİN TARİHİ İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİDİR"

Araştırmacı Tarihçi Yazar Ülkümen, "Karaman kentinin ilk kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber yapılan arkeolojik kazılar neticesinde önemli bir yerleşim bölgesi ticaret ve kültür merkezi olduğuna dair belgeler bulunmuştur. Karaman ve çevresinin M.Ö. 8000 yıllarında yerleşik iskâna sahip olduğu ortaya konulmuştur. Hitit döneminde Laranta, Klasik dönem, Roma-Bizans döneminde Larende olan il merkezinin tarihi ise; Karaman Kalesi’nin bulunduğu höyükteki incelemelerden 4500 yıllık yaşam izleri bulunmaktadır. Bu süre içerisinde Asurlular, Hititler, Persler, Büyük İskender ve Diodokhlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Karamanoğulları ve Osmanlı ile Cumhuriyet tarihine kadar gelmiştir. İl, Hititler zamanında bir askeri ve ticaret merkezi olmuş daha sonra Firigya ve Lidya'lıların egemenliğine geçmiş, M.Ö. 322 de Yunan Kralı Perdikkos ve Filippos'un işgali ve talanına uğramıştır. Roma ve Bizans dönemlerinde varlığını koruyan Larende (Laranda) Selçuklular döneminde Türklerin egemenliğine geçmiştir." şeklinde konuştu.

"KARAMANOĞULLARI TÜRKİYE TARİHİNDE ÖNE ÇIKAN BİR TÜRKMEN TOPLULUĞUDUR"

"Karamanoğulları, Selçukluların toprakları dışında Klikya Ermeni Prensliği topraklarının alınmasıyla kurulan tek beyliktir." diyen Araştırmacı Tarihçi Yazar Ülkümen, "Karamanoğullar en güçlü ve en uzun ömürlü beylik olma özelliğine sahip olmuş, kısa sürede devlet yapılanmasını kurmayı başarmıştır. Karamanoğulları bu gelişmeyi Türkçe’ye, Türk kültürüne bağlılıkları ve korumalarıyla elde etmiştir. Karamanoğulları, Selçukluların yıkılış döneminde kurdukları beylikle Türkiye tarihinde öne çıkan bir Türkmen topluluğudur." diyerek sözlerine son verdi.