İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Yunus Emre Konferans Salonunda 14 Mart Çarşamba günü saat 10.30’da düzenlenen konferansa Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, üniversitenin idari ve akademik personeli ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Verem hastalığının çok eski bir hastalık olduğunu belirten Dr. Bilgiçli, “Almanya’da bulunan MÖ 5000 yılına ait bir iskelette ve MÖ 3000-3500 yıllarına ait Mısır’da bulunan mumyalarda verem basiline rastlanmıştır” dedi.

Verem konusunun Türk Edebiyatında çok fazla işlenen bir konu olduğuna işaret eden Dr. Bilgiçli, “Halk arasında bu hastalığa ince hastalık deniyordu. Çok sayıda sanatçı ve padişah bu hastalıktan öldü. Moliere, I. Mahmut, III. Osman, III. Mustafa, II. Mahmut bunlardan bazılarıdır” açıklamasında bulundu.

Dr. Bilgiçli veremin tedavisi mümkün olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalık olduğuna dikkat çekti. Veremin dünyada ve Türkiye’de çok ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu anlatan Bilgiçli, “Verem erişkinlerde bulaşıcı hastalıklardan ölümün AIDS’den sonra ikinci nedenidir. Her yıl dünyada 9 milyon insan bu hastalığa yakalanıyor. Sadece 2010 yılında 1,5 milyon insan veremden hayatını kaybetmiştir. Bu ülkeler arasında az gelişmiş ülkeler grubu % 80’lik bir oranla başı çekiyor” şeklinde konuştu.

Dr. Bilgiçli ülkemize ilişkin istatistik verilerini ise şöyle özetledi: “Türkiye’de 2011 yılına göre 17 bin 402 hasta var. Bu demektir ki her 100 bin kişilik nüfusa 24 hasta düşüyor. Erkek hastalar tüm hastaların %60,4’ü iken kadın hastalar %39,6’ya tekabül ediyor. Bölgeler arasında Marmara Bölgesi başı çekiyor. İç Anadolu Bölgesi ise Türkiye ortalamasına göre en düşük oranı temsil ediyor. Dolayısıyla Karaman, düşük oranlı olan bu grupta yer alıyor.”

Veremin tedavisi mümkün bir hastalık olduğunu ifade eden Dr. Bilgiçli, “Devlet politikasından bağımsız olarak hastalıkla mücadele etmeliyiz. Çünkü en küçük birim olan bizlerden Dünya Sağlık Örgütüne kadar savaşın herhangi bir zincirindeki ihmal çok kötü sonuçlar oluşturacaktır” diye konuştu.