Teorik ve pratik olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirilen eğitim programında ilk olarak Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda “Dağcılık” hakkında sunum yapıldı.

“Dağcılık insanların kişisel gelişimine katkı sağlar”

Eğitimin teorik bilgisini aktaran BESYO Öğretim Görevlisi Kemal Kabasakal yaptığı konuşmada “Dağcılık ölüm riski taşıyan, adrenali yüksek bir spor türüdür. Aynı zamanda pahalı bir spordur. Dağcılığın tercih edilmesinin başlıca nedeni bu sporun doğayla iç içe gerçekleşmesi  ve insanların doğaya olan merakındandır. Bu sporu yapmaya başladıktan sonra insanların doğaya olan bakış açısı değişiyor ve saygısı daha da artıyor. İnsanlara şehirden ve gürültüden uzak, doğa ile iç içe olmak ayrı bir mutluluk veriyor. Dağcılığın aynı zamanda insanların kişisel gelişimine de çok büyük etkisi vardır. Özellikle düşünme, karar verme ve özgüven konusunda kişilere katkı sunar. Dağcılığın en güzel taraflarından birisi de kalıcı dostluklar sağlamasıdır.” dedi.

Slayt gösterisi ve soru-cevap şeklinde gerçekleşen eğitimde dağcılıkla ilgili temel kavramlar, dağcı (alpinist), dağcılık (alpinizm), dağcılık çeşitleri, Türkiye ve dünyadaki dağlar ve özellikleri, dağcılık malzeme ve ekipmanları, yürüyüş ve kamp malzemeleri, çadırlar, uyku tulumları, sırt çantaları, emniyet kemeri ve koşumlar, karabinalar, sikkeler, kamp yeri seçimi, tırmanma ve tırmanış çeşitleri gibi başlıklar ele alındı.

Programda teorik bilgilerin ardından uygulamaya geçildi. BESYO Spor Salonunda profesyonel dağcılık yapan Fedai Erkocaoğlu ve eşi Ayşe Erkocaoğlu tarafından dağcılık stilleri gösterildi. Trekking (doğa yürüyüşü), sportif tırmanış, kaya tırmanışı, uzun duvar tırmanışı, yapay duvar tırmanışı, lider tırmanış, top-rope tırmanış gibi konular hakkında açıklama yapan dağcılar, tırmanma duvarında ise uygulamalara yer verdi.

Uygulamaya katılan BESYO öğrencisi Sezer Kaya da eğitim öncesi dağcılıktan fazlasıyla çekindiğini, denemeler sonrasında ise çok eğlendiğini ve kurallara uyulduğu takdirde dağcılığın keyifli bir etkinlik olduğunu belirtti.