TÜBİTAK, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencilerinin çeşitli alanlarda yenilikçilik içeren fikirlerini hayata geçirmeleri amacıyla düzenlemiş olduğu yarışma ile pek çok projeyi değerlendirmeye aldı. Yenilenebilir enerjilerin kapasitelerini arttırmaya imkân sunan ‘foton-kojen’ projesi ile yarışmanın teknoloji kategorisinde üçüncülük elde eden KMÜ öğrencisi Erhan Demircioğlu, güneş panellerinde yeni nesil bir odaklayıcı sistem tasarımı ile yüzde 20’lik bir verime sahip olan güneş panellerinin verimini yüzde 39’a çıkarmayı başardı.

“Yenilenebilir enerjinin kullanım alanını genişletmeyi amaçladım”

Projesi hakkında bilgi veren Erhan Demircioğlu, yenilenebilir enerjilerin kapasite faktörünün düşük olmasından dolayı yeterli düzeyde kullanılmadığını ve bu sebeple de nükleer enerji gibi baz yük santrallerinin daha çok öne çıktığını söyledi.  Demircioğlu, proje ile yenilenebilir enerjinin kullanım alanını genişletmeyi hedeflediğini belirterek, “Yenilenebilir enerjinin kapasite faktörünü arttırarak nükleer enerji ile rekabet edebilecek düzeye ulaştırdık. Böylece yenilenebilir enerji daha çok kullanım alanına kavuşturuldu. Ayrıca projede yapılan yenilik yerli sanayinin başa çıkabileceği bir teknoloji olduğundan milli teknolojiye de bir katkı sağlamış oldu.” dedi.

“Proje ile hayallerimi bir adım daha öteye taşıdım”

Enerji alanında bugüne kadar 10’a yakın ödül aldığını ifade eden Demircioğlu, lise yıllarından bu yana enerji ile ilgili projeler üzerinde çalıştığını ve bu alanda bir bölüm okumak ideali taşıdığını söyleyerek şöyle devam etti: “Şimdi hayallerimin peşinde koşuyorum. Yapmış olduğum proje ile hayallerimi bir adım daha öteye taşımış oldum. Bundan sonra da gerek ülkeme gerekse üniversiteme katkı sağlamak adına yeni projelerle çalışmalarıma devam edeceğim. Üniversitemiz yeni kurulmuş olmasına rağmen akademik çalışmalara destek olan, yenilikçiliği ve girişimciliği özendiren bir kurum. Bu kapsamda proje danışmanlığımı yapan Yrd. Doç. Dr. Banu Köz’e, dekanımız Prof. Dr. Ahmet Yıldırım’a ve üniversite yönetimine desteklerinden ve sunmuş oldukları imkânlardan dolayı teşekkür ederim.”

Erhan Demircioğlu son olarak TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu’nun da projesini sergilediği standı ziyaret ettiğini belirterek projesinin Arcaklıoğlu tarafından beğenildiğini, ayrıca TÜBİTAK Başkan Yardımcısının kendisinden akademik çalışmalarına devam etmesi yönünde söz istediğini dile getirdi.