Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 2014 yılında pek çok etkinlik gerçekleştirilirken önemli isimler de öğrencilerle buluştu. Üniversitedeki yeni gelişmeler, bilimsel araştırmalar, sportif başarılar, sosyal ve kültürel faaliyetler 2014 yılının öne çıkan haber başlıklarını oluşturdu.
Yenilik ve Gelişmeler

TÜBİTAK tarafından hazırlanan Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi sıralamasında KMÜ’nün 44. sırada yer alması, üniversitenin karekodlu diploma uygulamasına geçmesi, diploma eki ve etiketi ödülü alması, mezunlar için hızlı diploma teslimi uygulaması, öğrenci sayısının 2014-2015 eğitim öğretim yılında 11 bin 255’e ulaşması, Engelsiz Üniversite projesinin geliştirilmesi, görme engelli ve az gören ziyaretçiler için üniversiteyi tanıtan yeni bir web sayfası hazırlanması, akademisyenlere kişisel web sitesi olanağı sunulması, sanayi-üniversite işbirliğine yönelik sanayidoktoru.com projesi, Sağlık Yüksekokuluna simülasyon laboratuvarı kurulması, BESYO fitness salonunun açılması, KMÜ Sosyal Ekonomik ve Politik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulması, Eğitim Fakültesine dekan ataması yapılması, Türk Dili ve Edebiyatı doktora programı açılması, KMÜ ve Bakü Devlet Üniversitesi işbirliği protokolü, Saint Petersburg Devlet Üniversitesi ile ikili işbirliği ve değişim anlaşması 2014 yılının önemli gelişmeleri arasında yer aldı.  

Ödüller ve Başarılar

2014 yılında KMÜ öğrencisi Taha Akgül’ün Dünya Şampiyonu olması, Futsal Takımı ile Erkek Hentbol Takımının 1. lige yükselmesi, Mühendislik Fakültesi öğretim üyesine yılın doktora tezi ödülü verilmesi, Mühendislik Fakültesi araştırma görevlisinin Silikon Vadisi’ne seçilmesi, Mühendislik Fakültesi öğretim üyesinin isminin buğday çeşidine verilerek Nevzatbey Ekmeklik Buğdayı olarak tescillenmesi, TÜBİTAK, SANTEZ ve AB projesi yapan akademisyenlerin Rektörlükçe ödüllendirilmesi bu kategoride yer alan bazı haberler oldu. 

Bilimsel Araştırmalar

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde önceki yıllarda olduğu gibi 2014 yılında da pek çok bilimsel araştırma gerçekleştirildi. Prof. Dr. Fevzi Kılıçel’in ‘Gıdalarda Aflotoksin Değerlerinin Araştırılması’, Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner’in Karaman’daki elmaların kuruma özellikleri ve Yrd. Doç. Dr. Didem Sutay Kocabaş’ın elmaların antioksidan etkisine yönelik araştırmaları, Yrd. Doç. Dr. Sibel Yağcı tarafından geliştirilen besin değeri yüksek çerezler, Yrd. Doç. Dr. Özlem Ateş Sönmezoğlu’nun ‘İşlenmiş Gıda Ürünlerinde Genetiği Değiştirilmiş Ürünlerin ve Uygun DNA İzolasyonu Metodunun Belirlenmesi’ konulu araştırması, Yrd. Doç. Dr. Erdem Uzun’un Karaman ili toprak yapısına dair incelemesi, Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gültekin’in ‘Kolik Asit İçin QCM Nanosensör Hazırlanması’ konulu çalışması, Prof. Dr. Ali Şahin’in ‘Karaman İlinde Ameliyat Öncesi Dönemde Hastalara Verilen Eğitimin Değerlendirilmesi’ konulu araştırması ile ‘Konya ve Karaman İllerinde Ameliyathanede Çalışan Hemşirelerin Hasta Güvenliğine İlişkin Tutumlarının Değerlendirilmesi’ konulu araştırması, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Arif Şahinli’nin ‘Karaman Organize Sanayi Bölgesinde girişimcilik ve inovasyon (yenilikçilik) düzeyinin belirlenmesi’ konulu araştırması, Yrd. Doç. Dr. İdris Nebi Uysal’ın Boynuinceli Yörükleri’nin konuşma dillerine dair incelemesi ile Yunus Emre Divanı Karaman Nüshası araştırması, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim elemanlarının ‘Karamanlı Şairler ve Yazarlar’ konulu çalışmaları bu projelerden bazılarını oluşturdu.

Tanıtım Faaliyetleri

KMÜ geçtiğimiz yıl içerisinde yurtiçinde ve yurtdışında düzenlenen fuarlara katılarak tanıtım faaliyetlerinde bulundu. Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) tarafından düzenlenen Azerbaycan Bakü Fuarı, İstanbul’da düzenlenen Final Eğitim Kurumları Fuarı, Niğde’de gerçekleştirilen Üniversite Tanıtım Günleri, Ankara’daki Karaman Tanıtım Günleri ve KMÜ Tanıtım Günleri bu tanıtım organizasyonları arasında yer aldı. Ayrıca Karaman’daki çeşitli okullardan da üniversiteye geziler düzenlendi.

Bilimsel, Sosyal ve Kültürel Etkinlikler

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde 2014 yılında birçok bilimsel toplantı düzenlendi, sosyal ve kültürel faaliyetler gerçekleştirildi. 7. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi, 5. Karaman Engelliler Spor Şöleni, Selim Sırrı Tarcan Günleri, Geleceğin Mühendisleri Bilim Kampı, Karaman Yangını paneli, Karaman Kalesi arkeolojik buluntular konferansı, Gazilerle söyleşi, ağaç dikimleri, konser ve söyleşiler, çeşitli konferans, panel ve seminerler bu kapsamda düzenlenen etkinliklerin bazılarını oluşturdu.

TRT Kripteks yarışması, TRT Kampüs Magazin programı, Gören Göz Projesi cihaz dağıtımı gibi etkinliklerin yanı sıra KMÜ, Türkiye Judo Şampiyonası ve ÜNİKOP spor oyunları voleybol müsabakası gibi etkinliklere de ev sahipliği yaptı.

Üniversiteye Misafir Olanlar 
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde 2014 yılında gerçekleştirilen etkinlikler çerçevesinde Milletvekili Lokman Ayva, THY Antalya Bölge Müdürü Ömer Durna, Ankara Müftüsü Prof. Dr. Mefail Hızlı, Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karaman Şubesi Başkanı Gazi Behiç Baş, Karamanlı İşadamı Sami Özdağ, Prof. Dr. Ahmet Ay, Prof. Dr. Akif Çukurçayır, Prof. Dr. Alaaddin Çukurovalı, Prof. Dr. Ali Demir, Prof. Dr. Belgin Akçay, Prof. Dr. Hanım Halilova, Prof. Dr. Erdal Zorba, Prof. Dr. Önder Kutlu, Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Prof. Dr. Sadık Kara, Prof. Dr. Selman Türker, Prof. Dr. Tuğrul Arat, Prof. Dr. Ziya Avşar, Saint Petersburg Devlet Üniversitesi Şarkiyat Fakültesi Türk Dilleri Bölümü öğretim üyeleri Akif Farzaliev, Nikolay Nikolaviç Telitsin ve Aleksey Pylev, Gazeteci-Yazar Abdurrahman Dilipak, vine videolarının en çok ilgi gören isimlerinden Aykut Elmas, Halil İbrahim Göker ve Uğur Can Akgül’ün yanı sıra pekçok yazar, şair ve eğitimci öğrencilerle buluştu.

2014’te En Çok Tıklanan 10 Haber
Üniversitenin internet sitesinde yayınlanan ve KMÜ Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi tarafından hazırlanan basın bültenleri arasında 2014 yılında en çok okunan ilk on haber ise şu şekilde sıralandı:

1. “KMÜ’de Online Kayıt Dönemi” haberi (3.700 kez okundu)
2. “KMÜ Öğretim Üyesine Yılın Doktora Tezi Ödülü” haberi (2.548 kez okundu)
3. “İİBF’de Mezuniyet Sevinci” haberi (2.303 kez okundu)
4. “KMÜ’de Eğitim-Öğretimin Son Vedası” başlıklı Kamil Özdağ Fen Fakültesi mezuniyet töreni haberi (2.264 kez okundu)
5. “KMÜ’de Hemşireler Kep Attı” haberi (2.221 kez okundu)
6. “Kazım Karabekir MYO’dan Hüzünlü Kep Töreni” haberi (2.130 kez okundu)
7. “KMÜ’de 1041 Öğrenci İle Mezuniyet Töreni” başlıklı Meslek Yüksekokulları mezuniyet töreni haberi (1.997 kez okundu)
8. “KMÜ Edebiyat Fakültesi Kep Attı” haberi (1.905 kez okundu)
9. “Ünlü Spikerden KMÜ’de Diksiyon Ve İkna Eğitimi” haberi (1.788 kez okundu)
10. “KMÜ'de BESYO Mezuniyet Töreni” haberi (1.733 kez okundu)