Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Başarı Hikayeleri-1’ isimli konferans düzenlendi. Konferansa konuşmacı olarak Karamanlı İş Kadını Emine Songül Dumaner katıldı.
KMÜ Girişimci Gençler Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen konferans, üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda yapıldı.
Erken yaşta iş hayatına atılan Emine Songül Dumaner öğrencilerle iş deneyimlerini paylaştı, kriz döneminde On8 Ambalaj’ı nasıl kurduğunu anlattı.
“Olmak istediğiniz iş yerlerinde staj yapın”
Staj dönemini çok iyi değerlendirdiğini söyleyen Dumaner, stajın iş hayatındaki önemine değindi. Emine Songül Dumaner, “Olmak istediğiniz iş yerlerinde staj yapın. Mezun olduğunuzda, direk kurumsallaşmış bir firmada işe girmeniz zor olabilir, ancak bu firmalara stajyer olarak başlayabilirsiniz ve o işte kendinizi gösterip ilerleyebilirsiniz.” dedi.
Stajda başarılı olmanın yolları
Dumaner, kendi staj izlenimlerinden elde ettiği kazanımları ve sahibi olduğu ambalaj sanayiinde staj yapan öğrencilerden beklediği kriterleri anlattı.
“Birçok stajyer içinde unutulmamak için diğer birimlerde çalışan insanlarla da seviyeli ilişkiler kurun. Tanıştığınız isimleri unutmayın. Giyiminiz, saçınız düzgün olsun, işinizi önemseyin. Kendinizi önemseyin, ne iş verilirse verilsin kendinizden emin ve dünyayı kurtaracakmışçasına yapın. Görev ve yetkiye göre değil, herkese eşit derecede saygı gösterin. Cep telefonunuzla çok fazla konuşup mesajlaşmayın. Çok zorunlu olmadıkça İş yerinden erken çıkmayın ve sık sık izin almayın.” diyen Dumaner “Staj bitsin de gideyim diye bakıyorsanız yanlış yerdesiniz demektir. O şirket de size bitse gözüyle bakar.” diye konuştu.
Çalışma hayatına geçiş kuralları
Üniversite bittiğinde hemen panik yapılmaması gerektiğini ifade eden Dumaner “Önce biraz dinlenin. Diğer arkadaşlarınızdan farklarınızı bulun ve o farklara odaklanın. Her yere CV göndermeyin. Nerede olmak istediğinizi düşünün. Her ilden her telden işe başvurmayın. Kendinizi önemseyin ve layık gördüğünüz yerlere CV gönderin. Her şirkete aynı CV’yi göndermeyin. CV’nizi şirketlere göre özelleştirilmiş olarak hazırlayın.” şeklinde konuştu.
Dumaner  “En kısa zamanda bir blog oluşturmalısınız. Okuduğunuz kitapları, alanınızla ilgili katıldığınız etkinlikleri bloga yazın. Branşınızla ilgili kitapları, etkinlikleri orada değerlendirin. Firma sahipleri araştırırken artık sosyal medyayı çok iyi kullanıyorlar. İsim ve soy isminizden oluşturulmuş düzgün bir e-posta adresi alın.“ dedi.
“Yapmak istediğiniz işle ilgili hayaller kurun”
Karaman’ın rol model kadını seçilmesinde hayallerinin büyük önemi olduğunu belirten Emine Songül Dumaner “Bir şeye ne kadar yoğunlaşıp hayal kurarsanız bir şekilde oluyor. Ben kendime bir plan yaptım. Siz de kendinize olmak istediğiniz yerle ilgili 1,5 ve 10 yıllık planlar hazırlayın. Zor gibi görünüyorsa yapabilen kişileri düşünün ve o yaptıysa benim neyim eksik diyerek, bir umut ışığı bulmaya çalışın. Kendinizle 5 yıl sonra yapılacak bir röportaj yazın. Bu hayallerinize inanıp havaya girmenizi sağlayacaktır.” dedi.
“Aileleriniz hayallerinizin önünde engel teşkil ediyorsa, kendinize güvendiğinizi hissettirin” diyen Dumaner “Ben 30 yaşımda ve kriz döneminde bir ambalaj sanayi kurarken, krizde yürütemeyeceğimi düşünenlere inat başardım ve üç yıl önce Samsun’da Karaman’ın Rol Model Kadını ödülünü aldım.” dedi.
İş kadını Dumaner konuşmasını “Unutmayın en önemli vakit bu gün. Zamanınızı iyi değerlendirin.” sözleriyle tamamladı.