Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk’ün konuşmacı olduğu programa üniversite personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı. Kuran-ı Kerim tilaveti ve dua ile başlayan konferansın açılış konuşmasını KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Duran Ali Yıldırım yaptı.

“DOĞU TÜRKİSTAN BİZİM KÖYÜMÜZ, BİZİM GÖNLÜMÜZDÜR”

Dr. Öğr. Üyesi Duran Ali Yıldırım, Doğu Türkistan’ın her zaman yanında oldukları vurgusu yaparak şunları söyledi: “Bir söz var; ‘Orada bir köy var uzakta, gitmesek de görmesek de o köy bizim köyümüzdür.’ İşte Doğu Türkistan da bizim köyümüz, bizim gönlümüzdür. Bu programı da mazlumun yanında, zalimin karşısında olduğumuzu göstermek için yapıyoruz. İnşallah programımız hayırlara vesile olur.”

Açılış konuşmasının ardından söz alan Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Seyit Tümtürk, Doğu Türkistan’ın coğrafi konumu, tarihi, Çin Devleti tarafından uygulanan işkenceler, asimilasyon ve soykırım politikalarını slayt ve fotoğraflar üzerinden katılımcılara aktardı.

“DOĞU TÜRKİSTAN’DA KIYAMET KOPTU AMA NE AĞLAYANI NE DE NAMAZINI KILACAK MÜMİNİ KALDI”

Doğu Türkistan Milli Meclis Başkanı Tümtürk konuşmasının devamında Çin Devleti’nin Doğu Türkistan üzerinde uyguladığı asimile etme yöntemlerine ve orada yaşayan Müslümanların durumuna değinerek, “Doğu Türkistan’da örf, adet, gelenek ve göreneklerimiz imha ediliyor. Müslüman kardeşlerimize çeşitli işkenceler ve zulümler yaparak onları asimile etmeye çalışıyorlar ve direnenleri de katlediyorlar. Kardeşlerimiz kamp dedikleri yerlerde gün yüzü görmüyor. Bütün ihtiyaçlarını yirmi metrekare bir oda içerisinde görüyorlar. Doğu Türkistan’da kıyamet koptu fakat oradaki kardeşlerimizin ne ağlayanı ne de namazını kılacak mümini kaldı. Oradaki kardeşlerimizin yanında olmayıp zulümlerini görmesek de dualarımız ile her zaman onların yanındayız. Siz de dualarınızı eksik etmeyin.” dedi.

Konferans öğrencilerin sorularının yanıtlanmasının ardından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.