“Artık izleri takip eden değil, takip edilen kişi konumuna dönüşüyorsunuz”
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan törende öncelikle bir öğrenci tarafından sultan-ı yegah isimli şarkı seslendirildi ve üniversitenin tanıtımının yapıldığı film gösterimi gerçekleştirildi. Ardından törenin açılış konuşmasını yapan Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Münir Oktay şunları dile getirdi: “Bugün burada mezun olacak olan öğrencilerimiz için toplandık. Herkesin heyecanı tavan yapmış durumda, biz de bütün heyecanımızla burada onlarla aynı duyguları yaşıyoruz. Demir almak üzere oldukları şu limandan ümit ediyorum açılacakları engin denizlere doğru giderken Hz. Mevlana’nın şu sözünü unutmazlar: ‘Dünya bir denize benzer, kalp ise bir kayık gibidir.’ Eğer siz dünya denizinde sağlıkla esenlikle yol almak istiyorsanız denizin kayığınıza dolmasına müsaade etmeyin. Zaman zaman dalgalar kayığınıza suyun girmesine yol açacaktır ama bu sizin kayığınızı batıracak şekilde olmasın. Bırakın dünya sizin kayığınızı yüzdürecek bir esenlik ortamı olsun.”
Mezuniyete kadar dört yıllık bir süreç yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Münir Oktay konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mezun olan gençlerimiz kuşkusuz bazen sevindiler bazen üzüldüler, sonuçta bu mutlu güne gelindi. Bu sürece en yakından katkı veren KMÜ ailesine candan teşekkür ediyorum. Sevgili gençler mezuniyetinizle birlikte hepiniz farklı oranlarda sorunların aşıldığını düşünüyorsunuz. Bilin ki hayat düz yollarıyla, inişleriyle çıkışlarıyla, virajlarıyla sizleri bekliyor. Artık yavaş yavaş izleri takip eden değil, takip edilen kişi konumuna dönüşüyorsunuz. Bu yolda hepinize hayat boyu başarılar diliyorum.” 
“Artık masalın sonuna gelip gerçek hayatla buluşma vakti”
KMÜ Kamil Özdağ Fen Fakültesi birincisi ve Matematik bölümü mezunu Ayşenur Öz ise “Öncelikle benden hiçbir fedakârlığı esirmeyen, üzerimde çok fazla emeği bulunan aileme sonsuz teşekkür ediyorum. Üniversite hayatım boyunca çok değerli insanlar tanıdım. Hem günlük hem de iş hayatımda daima örnek alacağım, bana büyük değerler kazandıran hocalarıma ve beni bu yolda yalnız bırakmayan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Başlangıçlar güzel, bitişler ise zor. Bizler dört yıl boyunca gerçek hayattan kopup bir masal yaşadık. Acı tatlı günler yaşadık artık masalın sonuna gelip gerçek hayatla buluşma vakti. Bütün arkadaşlarıma gerçek hayatta başarılar diliyorum.” dedi.
“Mevsim bitiyor fakat biz farklı iklimlerde çiçek açmaya devam edeceğiz”
KMÜ Edebiyat Fakültesi birincisi ve Tarih bölümü mezunu İlker Yaşar ise duygularını şöyle ifade etti: “Beni ve bütün arkadaşlarımı hüzünlendiren bir dönemdeyiz. Hayatımızın bir sayfasını acı tatlı anılarla kapatıp diğer sayfasını yeni beklentiler ve umutlarla açıyoruz. Dört yıllık eğitim hayatımız boyunca vatana millete yararlı bireyler olmayı öğrendik. Nice anılar ve güzel duygular biriktirdiğimiz bir dönemi bitiriyoruz.  Bizler mevsimlik çiçekler gibi bu okuldan gelip geçiyoruz. Mevsim bitiyor fakat biz farklı iklimlerde çiçek açmaya devam edeceğiz. Bizlerin eğitiminde emeği geçen bütün hocalarıma, benden desteklerini esirgemeyen eşime, çocuklarıma ve aileme çok teşekkür ediyorum. Bütün arkadaşlarıma ve bizden sonra gelecek olan kardeşlerimize de başarılar diliyorum.”
“Paylaşmak ve birlikte üretmek dünyanın en zevkli işlerinden birisidir”
Törende konuşan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen mezun olan öğrencileri ülkemizin, milletimizin ve dünya insanlığının hizmetine sunmanın onurunu, gururunu ve heyecanını yaşadığını belirterek, “Göreve geldiğimiz dönemde bu iki fakültemizin kâğıt üzerinde sadece isimleri vardı. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen öğrencilerimizi memnun edebilmek, onları hayata daha iyi hazırlayabilmek ve hepsinden önemlisi iyi bir insan olmalarını sağlamak için KMÜ mensupları olarak kısa sürede hep beraber çok çalıştık ve büyük işler başardık. Başta mesai arkadaşlarım olmak üzere emeği geçen herkese ve bütün kurumlara şükranlarımı sunuyorum.” dedi.
Prof. Dr. Sabri Gökmen, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Dört yıl önce aramıza katılan öğrencilerimizi mezun etmenin mutluluğunu yaşadığımız bu günde öncelikle şunu ifade etmek isterim ki bu başarı yalnızca öğrencilerimizin başarısı değil; ailelerimizin, hocalarımızın ve emek veren herkesin başarısıdır. Fakat bu güzel tablonun oluşmasının gerçek mimarları şüphesiz ki ailelerdir. Fedakarlığınız, katkılarınız ve emekleriniz için teşekkür ediyor, bugünkü mutluluğunuzun ömür boyu devam etmesini diliyorum.” 
Prof. Dr. Sabri Gökmen, gençlere seslenerek şunları dile getirdi: “Sevgili gençler, dört yıl boyunca sürdürdüğünüz eğitim hayatınızı geride bırakıyorsunuz. Sizlere bir şeyler öğretmek, sizden bir şeyler öğrenmek, kısacası paylaşmak ve birlikte üretmek dünyanın en zevkli işlerinden birisidir. Gençler, alacağınız diplomalar sizin eğitiminizin bittiği ve her şeyi bildiğiniz anlamına gelmiyor. Bu diplomalar sizin bilgiyi kullanabilmeyi öğrendiğiniz ve yaşamın getirdiği zorluklara hazır olduğunuz anlamına geliyor. Bu duygu ve düşüncelerle başarınızdan dolayı hepinizi yürekten kutluyor bundan sonraki hayatınızda mutluluklarınızın güneş ışınları kadar uzun, hüzünlerinizin ise nisan yağmurları kadar kısa olmasını diliyorum. Yolunuz açık, geleceğiniz aydınlık olsun.”
Diploma ve ödül töreni
Konuşmaların ardından mezun öğrencilerin fotoğraflarından oluşan slayt gösterimi yapıldı. Daha sonra okul birincileri Ayşenur Öz, İlker Yaşar ile dereceye giren öğrencilere diplomaları ve hediyeleri takdim edildi. Öğretim üyeleri tarafından tüm mezunlara diplomalarının verilmesiyle birlikte kep atma merasimine geçildi. Edebiyat ve Kamil Özdağ Fen Fakültelerinden mezun olan yaklaşık 400 öğrenci hep birlikte keplerini havaya fırlatarak mezuniyetlerini kutladı.