Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı konferans salonunda çok sayıda öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen zirvede ilk gün deneyimsel tasarım öğretisi, iletişim ve iletişim çeşitleri ile insan tanıma sanatı gibi konular ele alınırken ikinci gün iletişimde yanılgılar, bedel, üç boyutlu iletişim gibi konular işlendi. 

“Hayat bilgisayar oyunları gibidir; kolay başlar, giderek zorlaşır”

Zirvenin ilk sunumunu yapan Birsen Akkaya, deneyimsel tasarım öğretisi hakkında bilgi vererek hayatta hiçbir zaman şans ya da tesadüfe yer olmadığını belirtti. Hayatı bilgisayar oyunlarına benzeten Akkaya, “Hayat bilgisayar oyunları gibi kolay başlayarak giderek zorlaşır. Biz de küçük yaşlardan itibaren seviye seviye problemlerle karşılaşırız. Fakat insanlar yaşları ilerlemesine rağmen hep aynı konularda sorunlar yaşıyor. Önemli olan problemin gerçek mi sahte mi olduğunu bilmektir. Gerçek problemden uzaklaşırsak çözümden de uzaklaşmış oluruz.” dedi.

İnsanların diğer insanlardan üstün olması için yaptıkları işin ilmine sahip olmaları gerektiğini söyleyen Birsen Akkaya, “İnsanlar daha iyiye ulaşmak için kendilerine sürekli soru sorar ve bu soruların çözümünü arar. Bu davranış onları geliştirir ve özlerini bulmalarına yardımcı olur. Deneyimsel tasarım öğretisi de bizlere bu bağlamda insan ve psikoloji üzerine fikirler sunar.” şeklinde konuştu. 

“Faydasız bilgi mutlaka zarar verir”

İnsanlar arasında konuşulan sözlerde tutarlılığın büyük önem taşıdığını vurgulayan Akkaya, en başta söylenen ve en sonda söylenen arasında tutarlılık olması gerektiğini belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Gerçek, tutarlı içerik demektir. Bir bilginin gerçek olduğunu zıttı varsa anlarız çünkü zıttı olmayan bilgi gerçek değildir. Gerçek bilginin diğer bir özelliği de çıkarımlar yapılıyor olmasıdır. gerçek bilgi, doğurgan bir yapı sergiler ve bize çıkarım yapma imkânı tanır. Uygulamadığımız bir bilginin faydasını görmemiz mümkün değildir. Eğer bilgi fayda vermiyorsa mutlaka kişiye zarar verecektir. Faydasız bilgiye her yaklaştığımızda faydalı bilgiden bir adım daha uzaklaşırız.”

Birsen Akkaya’nın yanı sıra Funda Bilici, Sadiye Çağlar, Şafak Bayraktaroğlu, Şehlem Ertekin, Vildan Balcı, Yeşim Kartal gibi isimlerin konuşmacı olarak katıldığı ‘İletişim Ustalığı Zirvesi’ alanında uzman kişilerin gerçekleştirdiği genel iletişim stratejileri, ego, ilüzyon ve zihin fitreleri, iletişimde beden ve beklenti gibi birbirinden farklı sunumların ardından sona erdi.