Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilecek sempozyumda “Mezhep-Din İlişkisi, Mezhebi Doğuran Sebepler, Fıkıh Mezhepleri, Mezhepsizlik, Siyaset-Mezhep İlişkisi, Mezhep Taassubunun Tarihî ve Çağdaş Görünümleri” gibi konu başlıkları ele alınacak.

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı ve İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, sempozyum hakkında “Dinî tefekkür ve hayat bakımından bir rahmet olarak görülen, tarihî ve sosyolojik birer realite olan mezheplerin geçmişten günümüze değişimi itikadî ve fıkhî boyutlarıyla irdelenecek.” açıklamasında bulundu. 

Prof. Dr. Çalış, mezheplerin İslam’ın sosyal ve kültürel çevre gibi etmenlere bağlı olarak şekillenmiş ve kurumsallaşmış biçimlerini oluşturduklarını belirterek “Modern dönemde dine farklı yaklaşımlar ve bu eksende vücut bulan oluşumlar çok farklı bir boyut kazanmıştır. Mezhebi din haline getiren, dini marjinalleştiren ve İslamofobiyi besleyen oluşumlara sahne olan bir İslam coğrafyasıyla karşı karşı kalınmıştır. Bu sempozyumla itikadî ve fıkhî boyutlarıyla mezhep realitesinin akademik bir yaklaşımla tekrar gözden geçirilmesi amaçlanmıştır.” dedi.

Sempozyuma bildiri metinlerinin son teslim tarihi 29 Ocak 2016 olup sempozyum hakkında ayrıntılı bilgiye http://islammezhepleri.kmu.edu.tr/ adresinden ulaşılabilir.