Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen eğitim seminerinde kişilerarası iletişim modeli, ilişki tipleri, kişilerarası ilişkilerin önündeki bariyerler, iletişimi daha etkin kılan etmenler, kişilerarası iletişimde temel davranış biçimleri, iletişim çatışmalarını çözmenin yolları gibi konular ele alındı. 

İletişimde Sevgi Şartı 

Kişilerarası iletişim için öncelikle kişinin kendini tanıması gerektiğine dikkat çeken Arş. Gör. Umut Çil, kişinin kendisiyle iletişimi ne kadar sağlıklı ise diğer kişilerle de iletişiminin o kadar açık, başarılı ve etkili olacağını söyledi. Arş. Gör. Umut Çil konuşmasına şöyle devam etti: “İletişim sürecinde kişilerarası karşılıklı güven, birbirini tanıma, karşılıklı hoşlanma olmalı. Kişilerarası iletişim sürecinde kişisel, durumsal, sosyo-kültürel bariyerler vardır. İletişim süresinde insanların nerden başlayacağını bilmesi, konuşurken doğal ve açık düşünceli, destekleyici olması, yargılayıcı olmadan yapıcı eleştirilerde bulunarak kararlı davranması çok önemlidir.” 

Arş. Gör. Çil, iletişimi etkili kılan çeşitli etmenler bulunduğunu fakat bu etmenlerden en önemlisinin sevgi olduğunu ifade ederek insanlar arası duygusal bağın iletişimi de etkin kılacağını belirtti. İletişimin sözel olmayan unsurlarının da kişilerarası ilişkilerde önemli olduğuna ve bunların sözcüklerin veremediği mesajları verebileceğine değinen Arş. Gör. Çil, “Sözel olmayan iletişim duruş, bakış, jestler, mimikler ve ses tonu gibi ifade biçimlerini içerir. Kişilerarası ilişkilerde çatışmaların da çözümlenmesi gerekir. Çatışmayı daha kolay çözebilmek için olumlu yaklaşımlarda bulunulmalı.” şeklinde konuştu. Arş. Gör. Umut Çil iletişimde en önemli unsur olarak insanların birbirlerini dinlemesi gerektiğini söyleyerek sözlerini tamamladı. 

Eğitim, katılımcılara iletişimin önemi vurgulatmak için sahnelenen çeşitli oyunlarla sona erdi.