Batu Uluslararası Taşımacılık temsilcisi Tarık Cansız ile Unilever temsilcisi Ferhat Sarıkaş’ın konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye davetliler, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı. 

“Lojistik söz vermektir”
Batu Uluslararası Taşımacılık temsilcisi Tarık Cansız şirketin çalışma alanları hakkında öğrencilere bilgi vererek, “Lojistik tedarik zinciri denen aktivitenin yalnızca taşıma kısmını kapsıyor. Daha önce taşımacılık ve nakliyecilik olarak adlandırılan lojistik bünyesinde çok büyük bir arka planla, müthiş bir çalışma söz konusu oluyor. Lojistik alanı hizmet satımı olduğu için zor bir alan olarak karşımıza çıkıyor.” dedi. 

Taşımacılıkta kullanılan yöntemler hakkında açıklamalarda bulunan Tarık Cansız konuşmasını şöyle sürdürdü: “Havayolu taşımacığını maliyetleri yüksek olduğu için ayrı tutuyorum. Demiryolu taşımacılığı ise ülkemizde yeteri kadar demiryolu ağı olmadığı için gelişmemiş durumda. Lojistik söz vermektir. Bir yerden bir yere şu saatte gideceğiz dediğimiz zaman söz vermiş oluyoruz. Şoför arkadaşlarımız ailelerinden uzak, sürekli yollarda bu sözü yerine getirebilmek adına canla başla çalışıyorlar. Bu anlamda baktığımızda her ne kadar filolarımızın son halkası olarak görülse de şoför arkadaşlarımız zor bir imaj taşıyorlar.”

“Sahaya inerek bu havayı koklamalısınız”
Şirket olarak çevre duyarlılığı konusunda titizlikle çalıştıklarını ifade eden Tarık Cansız konuşmasının son bölümünde öğrencilere “Son yıllarda lojistik bölümünden mezun olan öğrencilerin lojistik şirketlerinde stajyer olarak çalıştıklarını görmekteyiz. Bu arkadaşlarımız ilerleyen zamanlarda bu şirketlerde çalışan olarak görev yapmaktalar. Biz de lojistik bölümü öğrencilerinin aramızda olmalarını istiyoruz. Bu bakımdan siz öğrenci kardeşlerimizin iş hayatına atılmadan önce sahaya inerek bu havayı koklamanızı tavsiye ediyorum.” şeklinde konuştu. 

“Lojistik başlı başına bir matematiktir”
Unilever temsilcisi Ferhat Sarıkaş ise lojistik alanında en önemli faktörün sürdürülebilirlik olduğunu vurgulayarak, “Lojistik tamamen karbon üreten bir alan. Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan olumsuz olaylar başka ülkeleri de etkileyebiliyor. Artık üreticiler daha az emisyon değerlerine ulaşmak için kafa yoruyor. Lojistik başlı başına bir matematiktir. Düşük emisyon değerleri için araçları daha az yakanlarla değiştirmek, araçların boş gittiği mesafeleri kısaltmak gibi önlemler alınıyor. Maliyeti indirmek adına alınacak önlemlerin tamamı verimliliği arttırıp dünyaya katkı sağlayacak. Dünya toplumu bu nüfusta kalsa ve bugünkü gibi kakao tüketse 2025’te kahve içmek için kakao kalmaz. Bu sadece bir örnek fakat hayatımızda sürdürülebilirliği yaşatmalıyız. Geleceğimizi düşünerek buna göre yaşamak ve önlemler almak zorundayız.” dedi. 

“Lojistik çalışma alanı hiçbir zaman bitmeyecek bir sektör”

Ferhat Sarıkaş, öğrencilerle bir araya gelmenin kendisini oldukça mutlu ettiğini belirterek, öğrencilere, “Lojistik çalışma alanı hiçbir zaman bitmeyecek bir sektördür.  Bu anlamda çok şanslısınız. Lojistik hayatımızın her alanında var ve umarım sizler için de yeni fırsatlar yaratır. İngilizceyi kesinlikle öğrenin. En azından lojistik İngilizcesine hâkim olun. Stajlarla kendinizi hayata hazırlayın.” tavsiyelerinde bulundu. 

Programın son bölümünde Tarık Cansız ve Ferhat Sarıkaş öğrencilerin merak ettikleri soruları yanıtladılar. Plaket takdimi ve öğrencilere katılım sertifikası verilmesinin ardından söyleşi sona erdi.