Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Kamil Özdağ Fen Fakültesi tarafından “Rehber Öğretmenler İçin Tanıtım Günleri”  düzenlendi.
Etkinlik kapsamında Üniversitenin Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonu’nda fakültenin bölümlerini tanıtan bilgilendirme toplantısı ve ardından başta Kamil Özdağ Fen Fakültesi olmak üzere Üniversitenin Yunus Emre Yerleşkesinde yer alan birimlere yönelik gezi yapıldı. 

Bilgilendirme toplantısına KMÜ Rektör Yardımcısı ve aynı zamanda Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karataş, fakülte öğretim elemanları ve Karaman’daki ortaöğretim kurumlarının idarecileriyle rehber öğretmenler katıldı. 

Prof. Dr. Mehmet Karataş: “Üniversiteye sahip çıkmak aynı zamanda Karaman halkının görevidir”

Toplantının açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mehmet Karataş, geçmişte Türkiye’de üniversite sayısının sınırlı, yüksek öğretime gitmek isteyen öğrenci talebinin ise yüksek olduğunu kaydetti. Son yıllarda yüksek öğretimde değişim yaşandığını vurgulayan Karataş, yeni kurulan üniversitelerle birlikte ülkemizde 180 civarında üniversitenin bulunduğunu söyledi. Prof. Dr. Mehmet Karataş hızla üniversite sayısının artmasının farklı algılamalara yol açtığını ifade ederek, “Ben üniversite sayılarının artmasını faydalı görüyorum. Çünkü Anadolu’nun her yerinde yaşayan çocuklarımızı okutmak bu milletin aydınlarının asli görevlerindendir.” dedi. 

Türkiye’de yaklaşık 2 milyon öğrencinin üniversite eğitimi almak istediğini belirten Prof. Dr. Karataş, 180 civarında üniversitenin önümüzdeki beş yıl içinde bu talebi fazlasıyla karşılayacağına dikkati çekti. Artık üniversitelerin öğrenci talep etme noktasına geldiğini belirten Karataş, düzenledikleri bu toplantıyla rehber öğretmenlerle tanışmayı ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini yerinde tanıtmayı amaçladıklarını ifade etti. 

Rehber öğretmenlerden bu toplantının sonunda geri bildirimler almak istediklerini söyleyen Prof. Dr. Karataş, toplumun sesini dinlemeyen kurumların gelişemeyeceğini belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Sizlerin bize katkı vermenizi istiyoruz. Üniversiteye sahip çıkmak bizlerin olduğu kadar aynı zamanda Karaman halkının da görevidir.”

Prof. Dr. Mehmet Karataş, konuşmasını İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, okul idarecileri ve rehber öğretmenlerle, toplantıya katkısı bulunan akademik ve idari personele teşekkür ederek bitirdi. 

Türkiye’nin donanımlı bilim insanları Biyoloji Bölümünde…

Toplantıya davet edilen rehber öğretmenlere öğretim elemanları tarafından Kamil Özdağ Fen Fakültesi bünyesindeki biyoloji, fizik, kimya ve matematik bölümleriyle ilgili tanıtıcı sunumlar yapıldı. 

Kamil Özdağ Fen Fakültesi biyoloji bölümü adına sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Aytaç Kocabaş, bölümde bulunan laboratuvar ve araştırma olanaklarından bahsederek, bölümün altyapı olanaklarının tüm araştırmacılara ve öğrencilere açık olduğunu söyledi.

Kocabaş, Türkiye’nin çok farklı yerlerinden gelen donanımlı bilim insanlarının geniş vizyonu sayesinde ders programlarını hazırladıklarını belirterek, “Öğretim elemanlarımızın kalitesi sayesinde, özellikle 3. ve 4. sınıf öğrencilerimizin kendi meraklarına göre farklı seçmeli dersler açabiliyoruz.“ diye konuştu. 

Geçtiğimiz yüzyılın fizik ve matematik sahasında öne çıkmasına rağmen 21. yüzyıla biyolojinin damgasını vuracağını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Aytaç Kocabaş, bölümün iş olanakları hakkında da bilgiler verdi. Kocabaş, biyoloji mezunlarının akademik kariyer ve ortaöğretimde öğretmenliğin yanı sıra nükleer araştırma merkezleri, adli tıp kurumları, kamu kurumlarının sağlık ve çevre ile ilgili birimleri gibi birçok alanda iş bulabileceklerine dikkat çekti. 

Kocabaş, farklı vizyona sahip öğretim elemanlarını bünyesinde bulunduran biyoloji bölümünün ufku geniş öğrenciler yetiştirmesinden dolayı tercih edilmesi gerektiğini söyleyerek öğrencilere kattıkları vizyonu şu şekilde özetledi: “Kendini tanıyan, geleceğe umutla bakan, biyolojik zenginlikleri bilen ve araştırma duygusu gelişmiş bireyler yetiştiriyoruz.” 

Fizik Bölümü mezunlarına sayısız iş olanağı

Kamil Özdağ Fen Fakültesi fizik bölümünü tanıtan Yrd. Doç. Dr. Murat Yıldız, “Üniversitemizin, öğretim elemanlarını büyük bir titizlikle seçmesinden dolayı aynı dönemde kurulan üniversitelere oranla gelişimi daha hızlı olmuştur.” dedi. 

Fizik bölümünün laboratuvar ve derslikleri hakkında bilgiler veren Yıldız, “Üniversitemizde araştırma yapacak akademisyenlere sayısız olanak sunuluyor.“ diye konuştu.  Yrd. Doç. Dr. Yıldız “Neden KMÜ Fizik bölümü tercih edilmeli?” sorusunu gündeme getirerek cevabını şöyle paylaştı: “Çünkü üniversitemiz büyüyen, gelişen bir kampüse, iyi bir eğitime, sosyal imkânlar ve mükemmel öğrenci-akademisyen ilişkisine sahip.” 

Dünyanın gelişmiş ülkelerinde fizik, kimya, biyoloji, matematik gibi temel bilimlerin en başarılı öğrenciler tarafından tercih edildiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Murat Yıldız, Türkiye’de son yıllarda bilime yapılan yatırımlarla bu bilim dallarının önümüzdeki yıllarda tercih edilirliğinin hızla artacağına inandığını kaydetti.

Yrd. Doç. Dr. Yıldız, fizik bölümünden mezun olacakları çeşitli iş fırsatlarının beklediğini söyleyerek bunlardan birkaçını “öğretmenlik, havacılık, enerji, telekomünikasyon sektörleri ve askeri kurumlar” olarak sıraladı. 


Kimya Bölümü, TÜBİTAK ve AB projelerinin sürükleyicisi 

Kimya bölümü adına sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Oktay Talaz, bölümün ilk TÜBİTAK ve AB projelerini gerçekleştirmesinden dolayı fakültenin sürükleyici yönünü temsil ettiğini söyledi. Fakültede 20’ye yakın TÜBİTAK projesinin yürütüldüğünü belirten Talaz “Bu durum, üniversitemizin başarısını da ortaya koymaktadır.“ diye konuştu. Yrd. Doç. Dr. Oktay Talaz, geçmişte Türkiye sanayicilerinin çoğunlukla herhangi bir orta ve yüksek öğrenim sürecinden geçmemiş kişilerden oluşmasına rağmen çok yakın gelecekte Türk sanayisinin fizik, kimya ve biyoloji bilenlerin üzerinde gelişeceğini vurguladı. Türkiye’nin 2023 vizyonuna da değinen Yrd. Doç. Dr. Talaz, hızlı bilimsel yatırımlar yapan Türkiye’nin önümüzdeki dönemlerde temel bilimler alanında çok sayıda mezuna ihtiyaç duyacağına dikkati çekti. 

Talaz, kimya bölümündeki ana bilim dalları, projeler ve fiziki olanaklar hakkında da bilgiler verdi. Bölümlerinde bulunan “Polimer Kimya Anabilim Dalı”nın Türkiye’nin sayılı üniversitelerinde açıldığını sözlerine ekledi. 

Yrd. Doç. Dr. Oktay Talaz, bölümlerinden mezun olacakların endüstrinin her alanında iş bulabileceklerini vurgulayarak, “Bölümümüzün araştırma olanakları ve öğretim elemanları dünya standartlarındadır.” dedi.

Matematik Bölümü mezunları analist olabiliyor

Kamil Özdağ Fen Fakültesi matematik bölümü adına sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Kamil Arı, KMÜ’nün sırada değil aranan bir üniversite olmasından dolayı tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Arı, KMÜ’nün yeni bir üniversite olmasının avantajlarından yaralandığını da belirterek, öğrenci ile akademisyen arasında var olan güçlü iletişimi bu avantaja örnek gösterdi.  

Yrd. Doç. Dr. Kamil Arı,  katılımcıları bölümün içeriği, öğretim elamanları ve fiziki koşulları hakkında bilgilendirerek, matematik bölümünü öne çıkaran etmenlerden bahsetti. Arı  “Matematiğin daha az stresli olması ve seçmeli ders ile yan dal olanaklarına daha kolay ulaşılması bölümü çekici hale getiriyor. Ayrıca öğretmenlik yapılabilmesi ve kişilerin akademik hayatta kendi işinin patronu olabilmesi bölümü öne çıkaran etmenlerdir.”  şeklinde konuştu. 

Yrd. Doç. Dr. Kamil Arı, matematik bölümünden mezun olacakların iş imkânlarından örnekler verdi. Arı, bilinen işler dışında mezunların banka ve özel kuruşlarda analist olarak çalışmasının mümkün olduğunu vurguladı.

Rehber Öğretmenlere KMÜ Gezisi 

Tanıtım Günleri kapsamında üniversiteye gelen rehber öğretmenler, bilgilendirme toplantısının ardından KMÜ Yunus Emre Yerleşkesini gezdiler. Öğretmenler, Kamil Özdağ Fen Fakültesi laboratuvar ve dersliklerini yerinde inceleyerek öğretim elemanlarından bilgi aldılar. Ardından, rehber öğretmenler üniversitenin Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığında bulunan konferans salonlarını ve yeni yapılan spor tesisini gezdiler. 

Tanıtım günleri hakkında görüşlerini dile getiren rehber öğretmenler, üniversite yerleşkesini çok beğendiklerini ve akademik altyapıyı takdirle karşıladıklarını kaydederek kendilerine üniversiteyi tanıma imkanı sağlayan Kamil Özdağ Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Karataş’a ve fakülte çalışanlarına teşekkür ettiler.