Millî Eğitim Bakanlığı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde sanayi sektöründe meydana gelen gelişmeler ile eğitim sisteminin eş güdümünü sağlamak ve Sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak ve istihdama katkı sağlamak için geliştirilen “Bir Gün Okul Dört Gün İşletme” projesinin tanıtım toplantısı yapıldı.

Öğretmenevinde gerçekleştirilen toplantıda İl Milli Eğitim Şube Müdürü Haşim Tunca, katılımcılara proje hakkında sunum gerçekleştirdi.

25 Aralık tarihinde Mesleki Eğitim Kanununa 3 tane madde eklendiğini ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, Mesleki Eğitim Kanununun yıllardan beri var olduğunu ama o tarihin bir dönüm noktası olduğunu söyledi.

Bu çalışmalar sonucunda mesleki eğitimde hem Türkiye hem de Karaman genelinde rakamlarda çok ciddi artış olduğunu belirten Çalışkan konuşmasını şöyle devam ettirdi; “Şuanda Türkiye genelinde mesleki eğitimdeki güncel rakamlar 159 binden 285 bine ulaştı. Şuanda hedefimiz ise 1.5 milyon. Bizlerde bu çalışmalarla birlikte Karaman’da 2 yıl önceki 680 olan sayımızda bin 345 rakamlarını gördük. Ülkemizin temel sorunlarından biri olan mesleki eğitimin, çözüm odaklı bu sistemin içerisinde çok önemli olan bilmemiz gereken yerleri var. Şuanda bildiğiniz gibi sistemin içerisinde 4 artı 4 artı 4 zorunlu eğitim söz konusu ve Karaman’da lise çağında olup hiçbir yere kayıtlı olmayan, toplum içerisinde bulunmayan nerede olduğunu çok net bilemediğimiz 720 öğrencimiz var. 720 tane çocuğumuz lise çağında olupta bir yerde kaydı yok. Dolayısıyla bu çocukların sisteme kazandırılması mesleki eğitime dâhil edilmesiyle alakalı bakanlık yoğun bir çalışma yaptı bizlerde bu teşvik edici çalışmayı yaptık”

Karaman’da 720 öğrencinin büyük bir çoğunluğuna ulaşarak bunlardan 340’a yakınını sisteme dâhil ettiklerini de ifade eden Çalışkan; “Neredeyse yüzde 50’sini bizler mesleki eğitim sürecine dâhil ettik. Karaman’da şöyle durum söz konusu, her yıl ortaokuldan 3 bin civarında öğrencimiz mezun oluyor. LGS sınavına giriyorlar, sınavda bu çocukların yaklaşık yüzde 25’i yüzde 25’lik dilime giriyor. Geri kalan öğrencilerimizin bir kısmı meslek liselerimize giriyor orayı tercih ediyorlar. Ama çok büyük bir kısmı düz akademik liselerimize giriyorlar. Dolayısıyla temel sıkıntıda o liseyi akademik alanda bitiremezseniz, üniversitedeki derslere verdiğiniz karşılık sizi iş sahibi olma veya olmamaya itiyor. Bugün üniversite mezunu olup iş sahibi olmayan birçok vatandaşımız var. Bizler çocuklarımızın daha erken yaşta daha erken bir dönemde bir işletmeye gidip meslek sahibi olmalarını sağlayacağız” dedi.

Düzenlenen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, İŞKUR İl Müdürü Şevket Sarıkaya, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu, oda başkanları ve okul müdürleri katıldı.