Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu yıl ilki düzenlenen 1’inci Eğitim Kongresi bugün Antalya’da sona erdi. Toplantının kapanış konuşmasında Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı “21’inci yüzyılda eğitim nasıl olmalı” konu başlığıyla bir sunum yaptı. Bakan Avcı, öğrencilere seslenerek “’Hepiniz tatil yapın’ desek herhalde çok hoşlarına giderdi. Ama bunu yapma şansımız yok” dedi.

“NELER SÖYLEYEBİLİRİM DİYE ÇOK DÜŞÜNDÜM”

Toplantıya katılmadan önce çok sıkıntılı saatlerde düşündüğünü belirten Bakan Avcı, “Milli Eğitim bakanı olarak bende ne söyleyebilirim diye çok düşündüm. Eski bir eğitimci olarak neleri söylerdim, milli eğitim bakanı olarak katılınca neleri söyleyemeyebilirim diye çok sıkıntılı bir şekilde düşündüm” diye konuştum.

“BİR ZAMANLAR KURULAN MÜESSESELER GÖRÜNTÜLERİNİ SÜRDÜRMEYE DEVAM EDİYOR”

Eğitimin hızla geliştiğini ve buna rağmen bir zamanlar kurulan bazı müesseselerin kendilerini oluşturan şartların ortadan kalkmasına rağmen varlıklarını sürdürdüğüne dikkat çeken Bakan Avcı, “Bir zamanlar çok reel ihtiyaçları karşılamak için kurulan müessese artık kendilerini hazırlayan o şartlar ortadan kalkınca en azından görüntülerini sürdürmeye çalıştırıyorlar. Eğitim gibi hızlı gelişen bir durumun yıldız gibi sönenleri çok oluyor. Ya da doğdukları halde bize henüz ışıkları ulaşamayan eğitim kurumları da var. Nitekim üç gün boyunca tam da bunun yapıldığını düşünüyorum” dedi.

EĞİTİME “EV” BENZETMESİ

Bakan Avcı, 21’inci yüzyılda eğitimi bir ev tasarlamaya benzeterek şöyle konuştu: “Yeni bir ev tasarlayacağız ve onun inşaatı yapılana kadar başka yerlerde oturmamız lazım. Evimizde oturmaya devam edeceğiz. Merak etmeyin yersiz yurtsuz kalmayacağız. Evrende çok fazla gariplik duygusuna kapılmayacağız” dedi.

“TATİL YAPIN DESEK HERHALDE ÇOK HOŞLARINA GİDERDİ”

Eğitim sisteminin nasıl olacağına ilişkin öğrencileri ve eğitim çalışanlarını kast eden Bakan Avcı sözlerini şöyle sürdürdü:

"O zamana kadar ’hepiniz tatil yapın’ desek herhalde çok hoşlarına giderdi. Ama bunu yapma şansımız yok. Bunu 4+4+4 düzenlemesine geçilirken de başka bir metafor, otoyolda 150 kilometre hızla giden bir otobüsün rektefe edilmesi benzeterek anlatmaya çalışmıştık. Bir yandan otobüs yoluna devam edecek bir yandan yolculara vaat edilen illere bunları ulaştırmamız gerekiyor. Bir yandan da otobüsün motorunda değişiklik, lastiklerinde yenilikler yapacağız. Otobüsün devam ederken bu tabi hiç kolay değil. Şimdi konuştuklarımız da buna benziyor. Hızla giderken yolcuları rahatsız etmeden otobüsü tamire benziyor” diye konuştu.

Bakan Avcı konuşmanın ardından katılımcılara ve kongrenin düzenlenmesine emeği geçen sponsorlara plaket takdim etti.