İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu ortaöğretime geçiş ve tercih işlemleri ile tamamlanan ve kabul edilen projelere ilişkin bilgilendirme amacıyla basın mensuplarıyla buluştu.

Vali Fahri Meral’in eşi Hanımefendi Zehra Meral’in de katıldığı bilgilendirme toplantısında, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu, ortaöğretim kurumlarına geçişte uygulanacak sistem ve projelerle ilgili bilgi vermeye yönelik bu toplantının gerçekleştirildiğini söyledi.

İl Müdürü Mevlüt Kuntoğlu bu yıl özel okullar dahil 3 bin 6 yüz 8. sınıf öğrencisinden 3 bin 31’inin sınava girdiğini belirterek tercihler sonucunda 540 öğrencinin sınavla öğrenci alan 5 liseye yerleştirileceğini belirtti.

“3 BİN 60 ÖĞRENCİ İÇİN 3 BİN 8 YÜZ 36 KONTENJAN AYIRDIK”

3 bin 60 öğrencinin adrese dayalı kayıt uygulamasıyla okullara yerleştirileceğini anlatan İl Müdürü Kuntoğlu, bu uygulamanın nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Kuntoğlu “İl olarak Karaman’da ortaöğretim için öğrenci yerleştirmeye yönelik kontenjan sıkıntımız yok. 3 bin 60 öğrenci için 3 bin 8 yüz 36 kontenjan ayırdık. Adrese dayalı yerleştirme esasında Bakanlığımız tarafından kayıt alanı, ortaokulda bulunuşluk, tercih önceliği, başarı dilimleri, okul devamı ve yaş başlığı altında kriterler belirlendi. Bu kriterler sonucunda ilimizde liseye yerleşemeyen hiçbir öğrencimiz olmayacak.” dedi.

“BELLİ OKULLARDA YIĞILMANIN ÖNÜNE GEÇİLMİŞ OLACAK”

Öğrenci yerleştirmede Karaman’ın 12 bölgeye ayrıldığını aktaran Kuntoğlu, aynı bölgede yer alan, ortaokulda okuyan bir öğrencinin bölge içerisinde bir liseyi tercih ettiğinde öncelikli yerleşeceğini ifade etti.

Bu kriterin yerleştirme için öncelik teşkil ettiğini sözlerine ekleyen Kuntoğlu, “Bölge içerisinden öğrenci kaydı için adres en büyük önceliğimiz. Daha sonra öğrencinin okulda bulunduğu süre, hangi okulları tercih ettiği, başarı puanı, okula devam devamsızlık süresi ve yaşı öğrencimize kayıt esnasında öncelik oluşturacak. Bu sisteme göre okullarımızın başarılı veya başarısız gibi bir ayrımı olmayacak. Her okulun öğrencileri içerisinde mezuniyet ortalaması yüksek veya düşük öğrencilerden bulunacak. Böylelikle belli okullarda yığılmanın önüne geçilmiş olacak.” şeklinde konuştu.

“2-13 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA TERCİH İŞLEMLERİ İÇİN OKULLARDAN DESTEK ALABİLİRSİNİZ”

2-13 Temmuz tarihleri arasında tercih işlemleri için okulların rehberlik yapacağını vurgulayan Kuntoğlu, bu konuda okul idarecilerinin ve rehber öğretmenlerin bilgilendirildiğini söyledi.

Bu tarihler arasında öğrenci ve velilerin hiçbir endişe yaşamadan okullardan gerekli destek ve bilginin alınabileceğinin altını çizen İl Müdürü Kuntoğlu hem Rehberlik Araştırma Merkezinin hem de ortaokulların görevlendirildiğini belirtti.

“İL DIŞINDAN ÖĞRENCİ ALIMI OLMAYACAK”

Karaman'ın bu yıl il dışından öğrenci almayacağını söyleyen Kuntoğlu; “Karaman'da geçtiğimiz yıllar pansiyonu bulunan okullarımıza il dışından öğrenci alıyorduk. Yeni sistem ile birlikte sadece Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve İmam Hatip Liselerine sınav ile şehir dışından öğrenci alacağız, diğer okullarımıza şehir dışından öğrenci almayacağız. Bu okullarımızın pansiyonlarında da bir boşluk oluşacak. Biz yeni dönemde köylerimizden gelen taşımalı sistemi de kaldıracağız. Pansiyonlarımızda bu taşımalı sistemle gelen öğrencilerimizi konuk ederek taşımalı sistem yerine bu yurtları kullanacağız. Fakat daha resmiyete geçirmedik.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nun ardından söz alan İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında uygulanan ve devam eden projeler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

“PROJELERLE, ÖĞRENCİLERE VE SEKTÖRDE ÇALIŞANLARA BÜYÜK FIRSATLAR SUNAN EĞİTİMLER VERİLECEK”

Özellikle, başvurusu yapılan ve yakın zamanda Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen projeler hakkında bilgiler veren Abdurrahman Kurt, “Kabul edilen Karamanlı Mobilyacılara CNC Öğretiyoruz projesi ile Karaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürlüğü Mobilya ve İç Mekân Tasarımı Teknolojisi Bölümüne CNC makinesi alınacak ve verilen eğitimlerle bölümde yetişecek öğrencilere ve sektörde çalışan mobilyacılara CNC kullanımı anlatılacak.” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Yardımcısı Abdurrahman Kurt ayrıca yine MEVKA’ya sunulan ve kabul edilen  yüksek bütçeli Dijital Ufuklarda Üreten Nesiller ve Girişimciliğe İlk Adım: İnoatölye ve Robokod Hareketi projelerine ilişkin bilgilendirmelerde bulundu. Kurt, projelerin ilimiz eğitimine ve mesleki alanlarda sağlayacağı katkılardan bahsederek son olarak KOP tarafından desteklenen Kop Renkli Çocuk Kütüphanesi Projesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Sunumların sonrasında toplantı, İl Milli Eğitim Müdürü Mevlüt Kuntoğlu’nun basın mensuplarının sorularını yanıtlamasının ardından günün anısına çekilen fotoğraflarla sona erdi.